Soud by měl zrušit předběžná opatření

21. 12. 2009 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Pravděpodobně všechna předběžná opatření, která vydal Krajský soud v Ostravě kvůli hrazení zdravotnických poplatků v lékárnách patřících Moravskoslezskému kraji, budou zrušena.


Zatím však Vrchní soud v Olomouci zrušil předběžná opatření pro lékárny nemocnic v Opavě a Novém Jičíně.

„Byla tak nekonkrétní, že nebyla vykonavatelná,“ vysvětlil mluvčí olomouckého Vrchního soudu Petr Angyalossy, proč byla obě předběžná opatření zrušena. Soud podle něj vůbec nezkoumal, zda jsou předběžná opatření správná.

Podle Angyalossyho lze obecně říct, že každé předběžné opatření, které by bylo sepsáno v tak nekonkrétní rovině, stejně jako to pro lékárnu opavské a novojičínské nemocnice, musí být zrušeno.

Moravskoslezský kraj začal hradit třicetikorunové zdravotnické poplatky ve svých ambulancích a lékárnách na základě uzavření trojstranných dohod od 1. února. Na úhradu poplatků kraj vyčlenil 120 miliónů korun.

Po zhruba půl roce se však kvůli žalobám soukromých lékárníků a na základě předběžných opatření soudu musel kraj vzdát proplácení poplatků v lékárnách v 6 ze 7 nemocnic. V současnosti mohou pacienti požádat o uhrazení daru jen v lékárně krnovské nemocnice.

Podle náměstka pro zdravotnictví Karla Konečného (KSČM) chce kraj v obou lékárnách, Slezské nemocnice v Opavě i Nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně, proplácení poplatků opět zavést. „Uvažujeme, že budeme postupovat tak, jak jsme postupovali. Má to svoji logiku,“ připustil Konečný. Dodal, že vrchní soud snad zruší i ostatní předběžná opatření.

Marek Hampel, opavský lékárník a předseda Grémia majitelů lékáren však chce s kolegy požádat o vydání nového předběžného opatření v obou případech, ve kterých už olomoucký soud rozhodl. „Jde nám o nerovnost mezi pacienty. Kraj některým poplatky hradí a jiným ne, a to je nespravedlnost.

Chceme, aby, když je chce proplácet, tak je proplácel všem pacientům ve všech lékárnách,“ poznamenal. Rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci nechtěl komentovat. „Respektuji ho, v našem úsilí však budeme pokračovat všemi dostupnými právními prostředky,“ doplnil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?