Soud - Jednatel Černý poškodil nemocnici

11. 6. 2007 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
K trestu odnětí svobody, peněžitému trestu a zákazu činnosti na pět let odsoudil Krajský soud v Brně bývalého jednatele Nemocnice svaté Zdislavy. Současný ředitel boskovické nemocnice měl spáchat trestný čin zneužití informací v obchodním styku...


K trestu odnětí svobody na tři roky s podmínkou na pět let, peněžitému trestu půl milionu korun a zákazu činnosti na pět let odsoudil Krajský soud v Brně bývalého jednatele Nemocnice svaté Zdislavy v Mostištích Jaroslava Černého.

Současný ředitel boskovické nemocnice měl spáchat trestný čin zneužití informací v obchodním styku.

O co v kauze mostišťské nemocnice jde? Jaroslav Černý jako tehdejší předseda představenstva nemocnice v Mostištích nechal vybudovat jednotku intenzivní péče pro ortopedické případy.

„Dodavatelem zařízení byla firma Chironax Invest Cz. Tedy firma, která patřila Černému,“ upozornila na střet zájmů právní zástupkyně mostišťské nemocnice Dana Nováková.

Černého firma měla navíc prodat nemocnici lékařské přístroje, které jí ani nepatřily. „Později se ozvala leasingová společnost, že dodaný materiál, za který nemocnice zaplatila firmě doktora Černého dvacet tři milionů korun, je její. To se později při policejním vyšetřování potvrdilo,“ tvrdí Nováková.

Výsledek soudního řízení, které se táhne od poloviny roku 2003, ale Jaroslav Černý neuznává. „Nemocnici jsem měl znevýhodnit, to ale zásadně odmítám. Nikomu nic nedlužím, žádné peníze jsem si nevzal,“ řekl Deníku Černý.

Rozsudek ještě nebyl bývalému jednateli nemocnice v Mostištích doručen. „Až se tak stane, ihned se odvolám,“ prohlásil Jaroslav Černý.

Ten neuvažuje ani o rezignaci na funkci ředitele boskovické nemocnice.

„Nemám sebemenší důvod. Budu bojovat, cítím se jednoznačně nevinen a touto kauzou poškozen,“ dodal Jaroslav Černý.

Od roku 2001 se nemocnice začala zadlužovat. Majoritní vlastník ji nabídl městu Velké Meziříčí, ale to ji odmítlo převzít právě kvůli tíživé finanční situaci.

Eva Drdlová, Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?