Soud: kožní lékařka brala za předepisování léků úplatky

20. 1. 2011 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Na padesát tisíc korun si podle soudu přišla lékařka za to, že předepisovala jiný lék. Dostala za to dvouletý podmíněný trest.


Dva roky vězení s podmíněným odložením na čtyři roky. Takový trest dostala včera u Městského soudu v Brně za braní úplatků kožní lékařka Eliška Jugová. Z jednání se tentokrát omluvila a nepřišla na ně.
U hlavního líčení včera vypovídal jeden ze dvou klíčových svědků, obchodní zástupce farmaceutické společnosti Novartis Petr Jadrníček.

„Na přelomu let 2007 a 2008 jsem dal Jugové několik úplatků za to, že pacientům předepisovala místo léku Terfinafin náš Lamisil. V průběhu asi pěti měsíců jsem jí dal ze svých peněz přibližně padesát tisíc korun,“ vypověděl Jadrníček.

Obžalovaná předepisovala Lamisil už dříve. Jenže v říjnu 2007 vydala Fakultní nemocnice u svaté Anny, kde Jugová pracovala, takzvaný pozitivní list. Nařizoval ve většině případů předepisovat právě Terfinafin. Kdyby lékařka přestala předepisovat Lamisil, v Brně by se výrazně snížil počet pacientů, kteří lék odebírali. „Bál jsem se o svou práci. Hrozilo, že prodej Lamisilu v Brně znatelně klesne a nadřízení mě kvůli tomu vyhodí. O několik měsíců dříve se to stalo kolegovi v jiném regionu,“ konstatoval Jadrníček.

Také jeho stíhal na začátku kauzy státní zástupce Jan Petrásek. Za to, že lékařce úplatek nabídl. „Protože se přiznal a spolupracoval, trestní stíhání jsem podmíněně pozastavil,“ řekl Petrásek.
Jugová podle obžaloby obcházela nařízení nemocnice tak, že oficiálně předepisovala Terfinafin. „V lékárně na Mendlově náměstí pak na tento recept vyzvedla Lamisil a pacientům jej dávala v ordinaci,“ uvedl soudce Jaroslav Chochola.

Soud určil trest ve spodní polovině zákonné sazby. „Svědectví i důkazy jasně prokázaly, že úplatek vzala. Soud uznal i snímek natočený skrytou kamerou reportérů České televize, který dokazuje, že Jugová si o úplatek také řekla,“ prohlásil soudce.

Falešná dealerka

Na záznamu kamery si lékařka myslí, že mluví s novou dealerkou společnosti Novartis, ve skutečnosti se bavila s nastrčenou reportérkou. Jugová jí popsala, jak při dřívější praxi dostávala peníze od Jadrníčka a že v tom chce pokračovat i nadále.

Proti použití tohoto důkazu protestoval obhájce obžalované Jiří Rafaj. „Snímek může být sestříhaný. Kdokoliv mohl doplnit na pásku jakékoliv zvuky nebo slova. Jako důkaz je absolutně nepřípustný,“ upozornil Rafaj.

Podle obhájce jsou nedůvěryhodní také oba klíčoví svědci. Jadrníček prý neuvedl žádná fakta, která by dokázala, že Jugové peníze dával.

Svědkyně Veronika Forejtková, která zastupovala společnost Novartis po Jadrníčkovi, nemůže podle obhájce také prokázat, že jí lékařka řekla o úplatek.

Obžalovaná při minulém stání braní úplatků popřela. „Kauza je vykonstruovaná na základě zmanipulované reportáže. Mám sloužit jako exemplární případ,“ prohlásila tehdy Jugová.
Proti včerejšímu rozsudku se obžalovaná pravděpodobně odvolá k brněnskému krajskému soudu. Její obhájce si zatím nechal lhůtu na rozmyšlenou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?