Soud nařídil omluvu za sterilizaci

5. 1. 2012 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Znojemská nemocnice se musí omluvit Anně Maděrové, která ve zdravotnickém zařízení prodělala před třiceti lety údajně nechtěnou sterilizaci. Žena, jež nemocnici zažalovala,po ní požadovala kromě omluvy odškodnění šest milionů korun. V tom neuspěla.


Včera o tom rozhodl olomoucký vrchní soud. Podobný verdikt vynesl už v polovině loňského roku brněnský krajský soud. Proti němu se odvolala Maděrová i nemocnice.

Podle žaloby přistoupili lékaři ke sterilizaci při druhém porodu císařským řezem v květnu roku 1982. O zákroku žena údajně nebyla přesně informována. Dopady sterilizace prý plně pocítila až poté, co se ve druhém manželství pokoušela neúspěšně otěhotnět.

Žalobu na nemocnici ale Maděrová podala až v roce 2010. „Souhlas se sterilizací jsem podepsala až dva dny po porodu. Byla jsem na infuzích a vůbec jsem nevěděla, co podepisuji. Zákrok poznamenal celý můj život,“ uvedla Anna Maděrová.

Podle zástupce znojemské nemocnice zdravotnické zařízení neprovedlo zákrok v rozporu se zákonem. Požádal proto vrchní soud o to, aby se nemocnice ženě nemusela omlouvat.

To však senát soudu odmítl. Podle jeho názoru lékaři neprovedli sterilizaci v souladu se zákonem mimo jiné kvůli tomu, že žena o zákrok nepožádala, nebyla dostatečně poučena a sterilizaci neschválila sterilizační komise. Proto soud nařídil nemocnici, aby se Maděrové omluvila.

Její požadavek na vyplacení odškodnění soud zamítl z toho důvodu, že žalobu na nemocnici podala pozdě. „Od roku 2009 bylo ustáleno, že náhrada nemajetkové újmy se promlčuje. Paní však otálela a žalobu podala téměř dva roky poté, co toto bylo veřejně známé,“ uvedl předseda senátu Jan Zavrtálek.

Pro nemocnici tak zřejmě případ končí. „Vrchní soud v Olomouci potvrdil rozhodnutí brněnského krajského soudu, který uložil nemocnici povinnost omluvy a finanční náhradu zamítl. Nemocnice Znojmo považuje rozhodnutí za v zásadě přijatelné,“ okomentoval včerejší rozhodnutí soudu mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner.

Podobných případů je v Česku více. Před soudy se dostávaly především kauzy sterilizace Romek, což ale není případ Maděrové. Naposledy se olomoucký vrchní soud podobnou otázkou zabýval loni v říjnu. Romka Iveta Červeňáková se však nakonec s ostravskou nemocnicí mimosoudně dohodla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?