Soud opět řeší údajné znásilnění vozíčkáře sanitářem v nemocnic

27. 8. 2013 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský soud v Hradci Králové včera opět otevřel případ údajného znásilnění a vydírání vozíčkáře sanitářem v nemocnici v Novém Bydžově na Hradecku. Bývalý sanitář, jednapadesátiletý Oldřich Franc, vinu u soudu odmítl. Naopak osmadvacetiletý vozíčkář soudu všechny případy znásilnění z 5. až 7. září 2011 v emotivní výpovědi potvrdil a popsal.


Případ již loni projednával hradecký okresní soud. Kvůli následné změně právní kvalifikace a hrozícímu vyššímu trestu až 12 let vězení se případ přesunul ke krajskému soudu.

Podle obžaloby Franc čtyřikrát zneužil imobilního pacienta, který je po dětské mozkové obrně na vozíku. Sanitář údajně zneužil mužovu nepohyblivost a bezbrannost a přes jeho odpor a nesouhlas ho osahával na intimních místech a dalších částech těla. Jednou se údajně pokusil o soulož.

Dosud netrestaný Franc u soudu uvedl, že se k poškozenému, který byl v nemocnici na rehabilitaci, choval jako k vlastnímu dítěti. Poškozený si jej prý oblíbil. „Ničeho z obžaloby jsem se vůči němu nedopustil,“ řekl. Soudce mu namítl, že ve výpovědi na policii se k závadnému jednání přiznal. Franc na to uvedl, že po zatčení „byl policií ovlivněn, byl mimo a nevěděl, co mluví“. Nemocnice France v září 2011 propustila a od té doby je nezaměstnaný.

Poškozený u soudu uvedl, že France bral jako kamaráda a netušil, že by k něčemu mohlo dojít. Vypověděl, že mu sanitář vyhrožoval, aby nikomu nic neříkal. Francovo údajné jednání nakonec 7. září večer 2011 oznámil své fyzioterapeutce. Dva dny nato France zatkla policie. „Mám deprese, úzkost z toho, co se mi stalo. Každý den se mi to vrací,“ řekl vozíčkář.

Jako odškodné a bolestné chce poškozený po obžalovaném u soudu částku 180.000 korun. Franc má podle svých slov příjem jen ze sociálních dávek a žádný majetek nemá. Jeho manželka je také nezaměstnaná. Do svého propuštění Franc jako sanitář pracoval asi deset let.

Soud bude do pátku 30. září pokračovat výslechem svědků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?