Soud osvobodil lékaře podezřelého z podvodů při transplantacích

7. 5. 2015 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Německý soud osvobodil bývalého primáře transplantačního oddělení nemocnice v Göttingenu, který čelil obvinění, že falšoval údaje pacientů, aby rychleji získali náhradní orgány. Podle soudu se nepodařilo dokázat tvrzení státního zastupitelství, že lékař svým chováním způsobil smrt nebo zdravotní komplikace jiným pacientům.


Skandál na klinice v dolnosaském Göttingenu vypukl v roce 2012. Vyšetřovatelé tehdy došli k názoru, že nyní sedmačtyřicetiletý chirurg upravoval dialýzové protokoly nebo si je zcela vymýšlel a falšoval laboratorní výsledky. Na základě toho měli jeho pacienti „na papíře“ vypadat nemocnější, než ve skutečnosti byli, aby přednostně získali náhradní orgány.

Státní zastupitelství tvrdilo, že lékař zfalšoval údaje nejméně 25 pacientů a přinejmenším v jednom případě za to získal finanční odměnu. Podle prokuratury zavinila změna pořadníku v čekání na náhradní orgány smrt nejméně tří lidí. Státní zastupitelství proto žádalo pro obviněného osm let vězení.

Po aféře na göttingenské klinice se v Německu objevila další podezření z podvodů při transplantacích. V nemocnici v bavorském Řezně získaly v letech 2004 až 2006 za podezřelých okolností nová játra dvě desítky pacientů. V té době v Řezně působil pozdější šéf transplantačního oddělení v Göttingenu.

Loni podalo trestní oznámení kardiologické středisko nemocnice v Berlíně. Tamní primářka údajně v letech 2010 až 2012 změnila diagnózu až 30 svých pacientů, kteří se dostali na vyšší pozici na celoněmecké čekací listině, a mohli se tak dříve dočkat náhradního orgánu.

Skandály při transplantacích způsobily, že v Německu klesá ochota k dárcovství orgánů. Počet dárců klesl proti roku 2012 o 20 procent a podle Německé nadace pro transplantaci orgánů takový vývoj ohrožuje životy lidí, kteří náhradní orgány potřebují.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?