Soud pokračuje v případu bývalého hlavního hygienika Víta

21. 1. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Obvodní soud pro Prahu 2 dnes pokračuje v projednání případu bývalého hlavního hygienika Michaela Víta, který je obžalovaný ze zneužití pravomoci. Podle státního zastupitelství uzavřel v roce 2007 nadbytečné smlouvy na poradenství pro ministerstvo zdravotnictví, jehož byl náměstek.


Služby poskytoval manžel Vítovy podřízené, bývalý poslanec Otakar Vychodil. Podle vyšetřovatelů je ale mohli obstarat lidé z ministerstva, a nebylo proto nutné je zajišťovat externě. Vít obžalobu odmítá a tvrdí, že Vychodil je odborník, jehož rady se využily.

Podle žalobce Kamila Švece vznikla v kauze škoda zhruba dva miliony korun. Vychodil pracoval pro ministerstvo již v roce 2003, obžaloba se týká smluv z roku 2007. Výsledky Vychodilovy práce také byly údajně téměř totožné a nemohly mít pro úřad přínos.

Vít čelí obžalobě také z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Hrozí mu tři až deset let vězení.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?