Soud potvrdil pokutu 111 milionů pro nemocnice Ústeckého kraje

11. 10. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší správní soud definitivně potvrdil pokutu 111 milionů korun pro správu nemocnic Ústeckého kraje za údajně zmanipulované dodávky přístrojů.


Soud zamítl stížnost firmy Krajská zdravotní, která pětici krajských nemocnic spravuje. Firma tak peníze, které jako penále zaplatila již dříve, nedostane zpět. Penále se týkalo nákupu zdravotnických přístrojů z roku 2008 za více než 400 milionů, na který Krajská zdravotní získala dotaci z ROP Severozápad.

Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad požadoval po Krajské zdravotní kvůli předražené zakázce nejprve v roce 2012 vrátit celou dotaci 353 milionů. Později byla sankce snížena na 111 milionů. Podle Aktuálně.cz byl tendr připraven na míru dvěma firmám a některé přístroje byly předraženy až dvojnásobně.

Kvůli zmíněnému nákupu přístrojů také stála před soudem pětice bývalých a současných manažerů Krajské zdravotní. Letos v březnu je ústecký okresní soud nepravomocně zprostil obžaloby. Státní zástupce se chce proti verdiktu podle Aktuálně.cz odvolat.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?