Soud potvrdil půlmilionovou pokutu od ÚOHS pro FN Olomouc

3. 9. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Olomouc neuspěla se svou kasační stížností, kterou se bránila půlmilionové pokutě od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Nejvyšší správní soud stížnost nemocnice zamítl. ČTK to zjistila z internetové sbírky rozsudků.


Sankci dostala nemocnice za chyby v zakázkách na modernizaci přístrojů. Zdravotnické zařízení na zakázky nevypisovalo otevřené tendry, ale používalo pouze jednací řízení bez uveřejnění.

Bývalý ředitel nemocnice Radomír Maráček, za jehož vedení nemocnice zakázky zadávala, čelil v souvislosti s výkonem své funkce obžalobě ze tří trestných činů. Podle žaloby nemocnice u zakázek na modernizaci pracovišť za desítky milionů korun nevyhlásila otevřené výběrové řízení, ale využila jednacího řízení bez uveřejnění. Krajský soud v Olomouci Maráčka osvobodil. Rozhodnutí potvrdil i Vrchní soud v Olomouci.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se zabýval postupem nemocnice v tendrech na modernizaci rentgenového pracoviště, modernizaci CT, radioterapeutického pracoviště a u jednoho z menších tendrů. Šlo o zakázky z let 2007 až 2009 celkem za 150 milionů korun.

Úřad ve svých rozhodnutích v minulosti opakovaně upozorňoval, že jednací řízení bez uveřejnění je mimořádným institutem, který mohou zadavatelé využít jen za splnění zákonných podmínek. Olomoucká nemocnice podle úřadu v konkrétních případech neprokázala, „že by bylo nemožné stanovit v zadávacích podmínkách potřeby zadavatele tak, aby mohl zakázky zadat jinou formou zadávacího řízení“.

Vedení nemocnice ale tvrdilo, že šlo o důležitou zdravotnickou techniku, kde bylo nutné brát v potaz její kompatibilitu s dalším vybavením modernizovaných pracovišť a především zájmy pacientů, pro jejichž léčbu bylo potřeba modernizovat vybavení v co možná nejkratším čase. Zadání zakázek zdravotnické zařízení předem konzultovalo i se zřizovatelem - ministerstvem zdravotnictví, které poskytlo souhlasné stanovisko.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?