Soud potvrdili pokutu 450.000 korun pro Nemocnici Znojmo

22. 12. 2016 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 450.000 korun pro Nemocnici Znojmo.


Nemocnice byla sankcionována už před dvěma lety od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby v tendrech na inženýrskou činnost a při pořízení magnetické rezonance v roce 2008.

ÚOHS se v obou případech nelíbil způsob hodnocení podle kritéria plán jakosti. Nemocnice postupovala netransparentně a její postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. „Ze zadávací dokumentace jednoznačně nevyplývá, jaký plán jakosti by byl hodnocen jako vhodnější, ani jakým způsobem by zadavatel rozhodoval o přiřazení konkrétního počtu bodů za jednotlivé části plánu,“ uvedl už dříve v rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Podle něj měla nemocnice popsat svoje požadavky dostatečně podrobně, aby firmy věděly, jak mají plán jakosti připravit a jak jej bude nemocnice posuzovat. Inženýrská činnost související s druhou etapou rekonstrukce nemocnice vyšla zhruba na tři miliony korun, pořízení magnetické rezonance stálo 45 milionů včetně DPH.

Nemocným se po pořízení magnetické rezonance zkrátila doba na vyšetření. Do jejího pořízení čekali na vyšetření, které se používá při podezření na rakovinu nebo nemoci mozku, míchy a kloubů, tři až pět měsíců.

Znojemská nemocnice měla problémy také s tendrem na rekonstrukci a dostavbu svého areálu. Zaplatit musela 50.000 korun. Nemocnice vypsala zakázku z roku 2008 příliš široce. Výsledkem byla situace, kdy se do tendru přihlásila pouze jedna firma. V zakázce byly podle ÚOHS zahrnuty spolu se stavebními pracemi diametrálně odlišné dodávky, jako lékařské technologie nebo technologie stravovacího provozu.

Kvůli pokutě 450.000 korun se ještě může nemocnice teoreticky obrátit na Nejvyšší správní soud. Vyjádření nemocnice zjišťujeme.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?