Soud projedná případ muže, který podle obžaloby vědomě šířil HIV

6. 6. 2017 7:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecký krajský soud projedná v druhé polovině června případ Zdeňka Pfeifera, který čelí obžalobě z vědomého šíření viru HIV způsobujícího nemoc AIDS. Pfeifer byl v lednu vydán do České republiky z Thajska, kde se dlouhé měsíce skrýval.


Státní zastupitelství obžalovalo Pfeifera z osmi trestných činů. „Z těch nejzávažnějších bych jmenoval pokus zločinu těžkého ublížení na zdraví a přečin šíření nakažlivé lidské nemoci. Pan obviněný je ohrožen trestní sazbou v trvání pět až 12 let,“ řekl už dříve státní zástupce Vladimír Jan. Státní zastupitelství obžalovalo Pfeifera v lednu, soud nechával ještě dopracovat znalecké posudky, mimo jiné z oblasti psychiatrie.

Podle policie Pfeifer vědomě šířil virus HIV. Kriminalisté našli minimálně tři muže, se kterými měl sexuální styk a nemocní jsou také. Nejmladšímu z nich bylo v době styku 13 let. Pfeifer se podle české policie dozvěděl o své HIV pozitivitě v září 2013, přesto nikoho ze svých sexuálních partnerů neinformoval. Při vyšetřování policisté zjistili, že měl styk minimálně s 23 muži. Hledal je většinou na seznamkách a jezdil za nimi po celé republice.

Policisté zaznamenali i 53 sexuálních kontaktů z doby, než Pfeifer své onemocnění zjistil. Vyslechli víc než 1000 lidí z celého Česka, řada z nich se přihlásila na základě výzvy v médiích. Přesto jsou policisté přesvědčeni o tom, že obětí bylo mnohem více.

Kriminalisté po Pfeiferovi pátrali od začátku ledna 2016. O rok později byl zatčen na thajském ostrově Phúket. Tamní úřady ho obratem deportovaly do Česka. Od ledna je Pfeifer ve vazbě kvůli obavám z útěku a pokračování v trestné činnosti. Vazbu mu soud prodloužil na konci dubna.

Hlavní líčení je zatím naplánované na tři dny. Zda soud stihne i vyhlášení rozsudku, není dosud jasné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?