Soud řeší případ bývalé primářky gynekologie v děčínské nemocnici

22. 2. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Až čtyřmi roky vězení může ústecký okresní soud potrestat bývalou primářku gynekologického oddělení děčínské nemocnice za těžké ublížení na zdraví. Podle obžaloby ho způsobila v roce 2009 pacientce, která tam podstoupila císařský řez. Utrpěla po něm značnou ztrátu krve a má dodnes zdravotní následky. Lékařka vinu odmítá.


„Paní obžalovaná, stručně řečeno, podcenila krvácení poškozené, ztrátu krevního tlaku, v důsledku čehož poškozená dostala hemoragický šok, hypoxii a v současné době má trvalé následky,“ uvedl státní zástupce Zdeněk Hammer. V důsledku krvácení se ženě nedostatečně okysličoval mozek a podle Hammera není její mentální výkonnost na takové úrovni jako před událostí.

Před soudem dnes vypovídala lékařka, která tehdejší primářce při císařském řezu a dalších operacích asistovala. Podle jejích slov zákrok proběhl standardně, bez komplikací. Žena však začala krvácet a byla převezena na jednotku intenzivní péče. „Krvácení však trvalo, její stav nebyl dobrý,“ řekla lékařka. Ž

ena prý začala blednout, poklesl jí tlak, měla potíže s mluvením i dýcháním. Pacientka proto byla převezena na operační sál chirurgie, kde jí byla odstraněna děloha. Poté si ji převzalo oddělení ARO. „Pacientka krvácela z dělohy. Bylo nutné odstranit zdroj krvácení, tedy dělohu. Takový je běžný postup. Do té doby jsme udělali vše, co šlo. Protože to nepomáhalo, musela se odstranit děloha,“ vysvětlila lékařka.

Pozdější vyšetření však prokázalo, že žena dál krvácela do dutiny břišní a v průběhu dne bylo nutné ji znovu operovat. Krvácení podle svědkyně nemělo žádný zjevný zdroj, šlo o průnik tekutin z tkání. Lékařka uvedla, že ho způsobila porucha srážlivosti krve odborně zvaná diseminovaná intravaskulární koagulace, která se po porodu může vyskytnout. Poté si do nemocnice přivolali na pomoc specializovaný tým lékařů z Prahy, který provedl další operaci.

Hlavní líčení bylo odročeno, soud bude ve vyslýchání svědků pokračovat v květnu. Rodina poškozené vede zároveň občanskoprávní spor. Po Krajské zdravotní, která děčínskou nemocnici spravuje, požaduje náhradu škody. Řízení bylo ale v lednu přerušeno, pokračovat bude po vynesení rozsudku v trestním řízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?