Soud řeší žalobu na hořickou nemocnici kvůli diskriminaci

15. 10. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Hradecký krajský soud začal projednávat žalobu podanou Peterem Hrnčiarem na Městskou nemocnici v Hořicích kvůli údajné diskriminaci. Bývalý zaměstnanec, který pracoval například jako zástupce ředitele pro řízení jakosti, po nemocnici požaduje omluvu, zdravotnické zařízení však žalobu odmítá.


„My tvrdíme, že se jednalo o takzvaný bossing, kdy můj klient byl jako občan slovenské národnosti znevýhodňován a byli upřednostňováni jiní zaměstnanci nemocnice na vedoucí pozici, pro kterou on splňoval veškeré předpoklady,“ řekl právní zástupce žalobce Roman Rožnovský.

Podle něj jeho klient přišel o práci, kvůli níž se de facto přestěhoval ze Slovenské republiky. „Po propuštění dlouho nemohl sehnat odpovídající zaměstnání a utrpěl i významnou finanční ztrátu,“ řekl Rožnovský. Žalobce původně požadoval kromě omluvy i náhradu nemajetkové újmy v řádu stovek tisíc korun, tento požadavek však stáhl.

Nemocnice požaduje zamítnutí žaloby, protože v tomto případě nelze hovořit o porušení práva na rovné zacházení. Hrnčiar v nemocnici pracoval od července 2006 do ledna 2009. Soudy již dříve řešily žalobu bývalého zaměstnance, kterou se domáhal neplatnosti výpovědi. Okresní soud v Jičíně i hradecký krajský soud žalobu zamítly.

Městská nemocnice v Hořicích nabízí 120 lůžek léčebny dlouhodobě nemocných a několik lékařských ambulancí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?