Soud rodičů s olomouckou nemocnicí brzdí více než rok spor znalců

27. 4. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Soudní spor rodičů pětileté těžce postižené Lucie s olomouckou fakultní nemocnicí brzdí již více než rok různé názory znalců. Rodiče nemocnici žalují o 16,9 milionu korun kvůli údajně špatně vedenému porodu, po kterém se dítě narodilo s poškozeným mozkem. Případ loni v dubnu odročila soudkyně olomouckého okresního soudu na neurčito.


Jednání stále není nařízeno, čeká se na nový posudek. V Olomouckém kraji jde v současné době o jeden z největších soudních případů kvůli údajně zanedbané zdravotní péči.

Soud případ odročil naposledy v polovině dubna kvůli vypracování revizního posudku. „Jednání zatím nařízeno není, ve věci se zatím zpracovává znalecký posudek. Takto dlouho trvají znalecké posudky, znalci to nejsou schopni zpracovat s ohledem na množství věcí, ke kterým se vyjadřují v takto krátké době. Pokud věc bude v takovém stadiu, že bude možné nařídit jednání, tak ho nařídím,“ řekla ČTK soudkyně Iveta Nedozrálová.

Spor znalců se týká toho, zda porodníci přikročili včas vzhledem k velikosti dítěte k císařskému řezu a zda při komplikovaném porodu použili zakázanou metodu tlaku, takzvanou Kristellerovu expresi. Rodičům dal naposledy zapravdu soudní znalec, když zhlédl natočený videozáznam z porodu. Podle něj porodník tlačil loktem na dělohu rodičky, což mohlo vést k protržení dělohy. Lékař však pochybení odmítl a postavilo se za něj i vedení porodnicko-gynekologické kliniky. Z dalších znaleckých posudků například vyplynulo, že svým zákrokem zachránili matce život.

Lucie se v porodnici Fakultní nemocnice v Olomouci narodila v říjnu 2010. Rodiče postižené holčičky již loni v lednu, kdy spor soud začal projednávat, uvedli, že péče o dítě je velmi náročná. „Je to ležící dítě, má trvalé zápaly plic. Je závislé na kyslíku, neumí polykat, krmíme ji sondou, musí hodně cvičit. Jezdíme do lázní, které jsou finančně náročné. Její stav se postupně zhoršuje. Jsme rádi, že máme Lucinku doma, přeji si, aby se dožila co nejvíce let,“ řekla tehdy ČTK její matka Jana Blaťáková. Rodina navíc situaci těžce nese také finančně.

Na náročné postavení rodičů těžce postižených dětí se chystá rodina upozornit během srpnové cesty do Říma, podařilo se jim totiž domluvit prostřednictvím českého velvyslanectví ve Vatikánu audienci u papeže. Lucii, která do Vatikánu zamíří letecky, bude na cestě dlouhé přes 1500 kilometrů doprovázet netradiční cyklopouť s názvem Tour de Franz. „Nenacházím nikde zastání, hledal jsem ho proto u morální autority. Z této situace ven mi nepomůže, ale je to pro nás obrovsky významné, že si na nás papež udělal čas,“ řekl ČTK otec dítěte Vlastimil Blaťák. Cesta je podle něj zvolena na tři týdny tak, aby její jednotlivé etapy dokázali ujet i méně zdatní účastníci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?