Soud rozhodne ve sporu rodičů a fakultní nemocnice kvůli porodu

27. 10. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucký krajský soud dnes rozhodne ve sporu rodičů postižené holčičky a Fakultní nemocnice Olomouc ohledně údajně špatně vedeného porodu, který měl za následek, že dítě se narodilo postižené.


Zástupci nemocnice pochybení odmítají. Žalobu rodičů již zamítl okresní soud, rodiče však podali odvolání. Po nemocnici žádají 16,9 milionu Kč. V Olomouckém kraji je to za poslední dobu jeden z největších soudních případů kvůli údajně zanedbané zdravotní péči. Kauzu řeší soudy pět let.

Ve sporu jde o to, zda porodníci použili zakázanou metodu, takzvanou Kristellerovu expresi, při které porodník tlačí loktem na břicho rodičky. Nemocnice to odmítla a za pravdu jí dali i znalci a následně soud. Podle otce dítěte však metodu použili, což mělo za následek prasknutí dělohy a přidušení dítěte. Porod podle žalobců navíc provázela i řada dalších pochybení včetně špatného odhadu hmotnosti plodu, a to více jak o kilogram.

Podle okresního soudu vzniklo postižení dítěte v souvislosti s porodem, ale nebyla prokázána příčinná souvislost s poskytnutou lékařskou péčí. Péče byla podle něj lege artis, tedy v souladu s pravidly. Krajský soud si na rozhodnutí ponechal týden, mimo jiné se zajímal o to, zda pracovnice ultrazvuku, kde byla špatně odhadnuta hmotnost dítěte, byla pracovnicí nemocnice.

Případ dostal na stůl olomoucký okresní soud již v roce 2012, dva roky poté, co se dítě s poškozeným mozkem narodilo. V hlavním líčení jej otevřel až o tři roky později kvůli vypracování znaleckého posudku. Další znalecké posudky měly vliv i na délku projednávání případu. Odvolací soud kauzu otevřel půl roku po vynesení rozsudku.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?