Soud s bulharskými zdravotními sestrami v Libyi znovu odročen

21. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Libyi byl v úterý již potřetí odročen obnovený soud s pěti bulharskými zdravotními sestrami a palestinským lékařem obviněnými z toho, že nakazili stovky libyjských dětí virem HIV. Předseda soudu proces odročil na 4. července na přání obhájců, kteří požádali o více času na shromáždění důkazních materiálů...


Informovala o tom agentura Reuters.

Nad obžalovanými byly v roce 2004 vyneseny rozsudky smrti. V prosinci 2005 nařídil libyjský nejvyšší soud nový proces a nepravomocné rozsudky zrušil. Proti absolutnímu trestu se tehdy postavily Bulharsko, Evropská unie i Spojené státy. Obnovené soudní řízení bylo zahájeno 11. května.

Obvinění zůstávají až do vynesení nového rozsudku stále ve vězení. Zdravotní sestry a lékař jsou vězněni od roku 1999 kvůli obvinění, že záměrně nakazili 426 libyjských dětí virem HIV v nemocnici ve městě Benghází. Asi 50 dětí, u nichž se následně rozvinula choroba AIDS, zemřelo.

Sestry tvrdí, že přiznání z nich bylo vynuceno násilím. Podle expertů mohly být příčinou rozšíření nákazy špatné hygienické podmínky, které v nemocnici panovaly.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?