Soud skončil dokazování v případu zakázky ve zlínské nemocnici

27. 3. 2019 7:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínský okresní soud skončil dokazování v případu údajně zmanipulované zakázky na modernizaci magnetické rezonance v Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) ve Zlíně za více než 25 milionů korun. Hlavní líčení bude pokračovat v květnu. Obžalobě čelí někdejší předsedkyně představenstva nemocnice Dana Barnášová. Státní zástupkyně ji viní ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Ženě hrozí až osmileté vězení, jakoukoli vinu odmítá.


Zakázka na modernizaci přístroje byla uzavřena se společností Philips ČR, která jej původně dodala, v listopadu 2012. U soudu vypovídal tehdejší asistent ředitele nemocnice Milan Černík, který uvedl, že úprava zařízení přinesla rychlé zkvalitnění služeb. "Modernizaci může dělat pouze výrobce, to vyplývá ze zákona. Modernizace byla jen dočasná, řešila to, aby zařízení bylo bezpečné. Přesnost snímkování se několikanásobně zvýšila," uvedl Černík. Rozhodnutí o modernizaci přijalo představenstvo nemocnice, Černík modernizaci přístroje vnímal jako přínosnou.

Barnášová podle obžaloby v souvislosti s modernizací přístroje zmanipulovala rozhodování statutárního orgánu společnosti a rozhodování o veřejné zakázce, aby ji získala právě společnost Philips ČR. Státní zástupkyně Andrea Kalinová uvedla, že žena neučinila žádný krok, aby si ověřila možnost plnění zakázky jinými dodavateli a neoprávněně upřednostnila společnost Philips ČR.

Barnášová už dříve řekla, že ji od roku 2011 odpovědný primář upozorňoval na problémy magnetické rezonance. Šlo prý například o stále se zhoršující kvalitu snímků nebo špatnou průchodnost přístroje. S tím souvisely dlouhé čekací doby, což podle ní ohrožovalo kvalitu a včasnost léčby. Neučinila prý žádné kroky k obohacení sebe ani nikoho jiného.

Podle obžaloby se Barnášová domlouvala se zaměstnancem společnosti Philips ČR na zadávacích podmínkách zakázky i ceně před jejím zadáním. Zakázka byla zadána v jednacím řízení bez uveřejnění, otevřená soutěž vypsaná nebyla. Bývalý vedoucí právního oddělení nemocnice Pavel Uherek řekl, že tento způsob výběrového řízení byl v pořádku. Při hodnocení prý vycházel z podkladů dodaných lékaři, nezávislým odborníkem i společností Philips ČR. "Byla snaha to posoudit objektivně, pečlivě," řekl Uherek s tím, že u Barnášové nezaznamenal žádnou snahu zakázku zmanipulovat.

Podle obžaloby byla zakázka zbytečná, protože nemocnice měla s firmou uzavřenou servisní smlouvu týkající se magnetické rezonance až do roku 2016. Předseda trestního senátu Pavel Dvorský hlavní líčení odročil na 7. května, kdy zazní závěrečné řeči. Není vyloučeno, že bude vynesen také rozsudek.

Kvůli podezřelým zakázkám a zkreslování účetnictví v KNTB podal v roce 2014 trestní oznámení Nadační fond proti korupci. V říjnu 2016 byla v nemocnici policejní razie, loni v dubnu podala státní zástupkyně ve věci na Barnášovou obžalobu. KNTB patřila ve své době k nejzadluženějším nemocnicím v zemi, její závazky dosahovaly zhruba miliardy korun.

Krajská rada v únoru 2017 odvolala předsedu představenstva KNTB Pavla Calábka, důvodem bylo i hospodaření nemocnice. Nahradil jej Radomír Maráček, dřívější ředitel lázní v Karlově Studánce. Čtyři krajské nemocnice nyní vede společné představenstvo, všechny aktuálně vykazují zisk.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?