Soud: USA mohou podporovat výzkum embryonálních kmenových buněk

2. 5. 2011 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká vláda může nadále z federálních prostředků financovat výzkum embryonálních kmenových buněk. Rozhodl o tom odvolací soud a zrušil tak zákaz používání státních peněz pro tyto účely, který loni v srpnu vydal soud nižší instance.


Státní podporu výzkumu kmenových buněk schválila vláda současného prezidenta Baracka Obamy, jeho předchůdce George Bush ji z náboženských důvodů odmítal.

Soudci své rozhodnutí zdůvodnili tím, že americké zákony nezakazují, aby se z federálních zdrojů platily projekty, při nichž se používají lidské embryonální kmenové buňky. Soudci nicméně připustili, že výklad zákonů je v tomto případě nejednoznačný.

Státní podporu výzkumu loni napadli vědci James Sherley a Theresa Deisherová. Podle nich granty určené na výzkum embryonálních kmenových buněk omezují rozsah finanční podpory, která je určená pro výzkum běžných kmenových buněk. S jejich získáváním přitom nejsou spojeny etické problémy.

Oba vědci se podle agentury Reuters ještě mohou proti rozsudku odvolat. Zatím neuvedli, zda tak učiní.

Kmenové buňky jsou zvláštním druhem buněk, které se mohou množit a proměnit se v libovolný typ specializovaných buněk libovolného orgánu. Podle některých vědců se dá nejlépe pracovat s embryonálními kmenovými buňkami, které se získávají z lidských embryí, jež nebyla využita při umělém oplodnění.

Podle názoru americké vlády mohou embryonální kmenové buňky přispět k léčení chorob, s nimiž si současná medicína neví rady - například s poškozením míchy nebo s Parkinsonovou chorobou.

Odpůrci výzkumu embryonálních kmenových buněk ale zdůrazňují, že kvůli získávání těchto buněk jsou ničeny lidské zárodky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?