Soud v USA přiznal kompenzaci obětem nucených sterilizací

27. 2. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Soud v americké Virginii ve čtvrtek přiznal kompenzaci obětem nucených sterilizací, k nimž v USA docházelo od 20. let minulého století při uplatňování "eugenického" zákona. Advokáti obětí vyhráli právní bitvu trvající tři roky, uvedla agentura AP. Každá z obětí dostane náhradu ve výši 25.000 dolarů (přes 600.000 korun), celkem stát Virginie uvolnil na kompenzace necelých půl milionu.


V letech 1924 až 1979 bylo podle zákona „o eugenické sterilizaci“ nedobrovolně sterilizováno 7000 obyvatel Virginie. Eugenika, považovaná dnes za nebezpečnou pavědu, propaguje cílené křížení lidského druhu v zájmu zušlechtění rasy. S cílem zlepšit genetickou výbavu lidí bránila „defektním“ jedincům v zakládání rodin.

Podle AP to byla právě Virginie, odkud se zákon o sterilizaci rozšířil nejen do ostatních států americké Unie, ale i do okolního světa. Zvlášť brutální podoby nabyl v nacistickém Německu, kde vedl k systematické likvidaci slabých a nemocných ve jménu nadřazené germánské rasy.

V USA se obětí eugenických zákonů stalo 65.000 Američanů ve 33 státech, kteří podstoupili nedobrovolnou sterilizaci. Třetina sterilizací byla provedena v Kalifornii.

Virginie je ale po Severní Karolíně teprve druhým americkým státem, který poškozeným kompenzaci přiznal. Odškodnění ovšem podle právníků přichází pozdě, protože většina poškozených už nežije. Ve Virginii je dnes evidováno jen jedenáct žijících obětí.

Podle AP eugenický zákon o sterilizaci v roce 1927 potvrdil americký nejvyšší soud. Ve zdůvodnění verdiktu uvedl, že „tři generace imbecilů stačí“. Nynější právníci prý dospěli k názoru, že ostudnou kapitolu amerických dějin je třeba uzavřít.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?