Soud ve Francii viní z aféry vadných implantátů německou firmu

15. 11. 2013 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Občanskoprávní soud ve Francii rozhodl, že v aféře celosvětového rozsahu s vadnými prsními implantáty francouzské firmy PIP nese odpovědnost německá společnost TÜV, která odpovídá za plnění evropských norem u vyráběných a prodávaných implantátů v Evropě.


Požaduje od TÜV odškodnění obětí, které se ho ale podle agentury AFP nejspíš nedočkají. Německá firmu vinu odmítá.

Německá společnost má podle soudu v jihofrancouzském Toulonu odškodnit uživatelky nevhodných implantátů i jejich distributory. Konečnou výši jednotlivých náhrad škod mají teprve určit expertízy. Poškozených více než 1600 žen z různých zemí požádalo celkem o 25 milionů eur (asi 679 milionů Kč), distributoři očekávají od TÜV celkem 28 milionů eur (asi 760 milionů Kč).

Advokáti distributorů a obětí u soudu v Toulonu vytkli německé společnosti, že přes své velké pravomoci nikdy nekontrolovala samotné implantáty a spokojila se s kontrolou dokumentace kolem jejich výroby a distribuce. „TÜV dal ve světě věrohodnost výrobkům, které si to nezasloužily,“ řekl podle AFP advokát Laurent Gaudon.

Německá firma odmítají vinu a platit. „Slyšela jsem hezkou historku, ale ta neodpovídá skutečným předpisům. Nebyl to TÜV, který dával na protézy osvědčení. Úkolem (německé) společnosti bylo kontrolovat postup výroby, nikoli samotné implantáty. Nejsme nějaký dohled ani fond na odškodňování,“ prohlásila advokátka TÜV Cécile Deryckeová.

Také francouzská prokuratura se domnívá, že německou společnost asi nelze odsoudit k nějakému odškodnění. Poukazuje přitom na to, že v důsledku aféry PIP se připravilo nové unijní nařízení, podle něhož bude povinností provádět namátkové kontroly konkrétních výrobků. „Když takové nařízení potřebujeme, tak nemůžeme vyčítat TÜV nějaké porušení svých povinností,“ řekl podle AFP prokurátor Nicolas Bessone.

V nedávném procesu, který byl v kauze PIP u soudu v Marseille, nebyla společnost TÜV mezi obviněnými. Očekávaný prosincový rozsudek se bude týkat jen vedoucích pracovníků PIP (Poly Implant Prothèse). Firma ale již léta neexistuje a všichni obžalovaní jsou nesolventní. Podle AFP tak bude velmi těžké najít někdy viníka, který by oběti odškodnil.

Žaloba při procesu v Marseille doložila, že více než 4100 voperovaných náhrad se protrhlo a že u 2700 žen vyvolaly implantáty záněty. Objevily se i dohady, že podporují vznik rakoviny, ale to se zatím nepotvrdilo. V Česku mělo implantáty PIP přes 2000 žen. Ministerstvo zdravotnictví jim doporučilo výměnu a valná většina žen ji podstoupila.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?