Soud vynese rozsudek v případu zakázky ve zlínské nemocnici

4. 6. 2019 8:48
přidejte názor
Autor: Redakce
Okresní soud ve Zlíně dnes vynese rozsudek v případu zakázky na modernizaci magnetické rezonance v Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) ve Zlíně. Šlo o zakázku za více než 25 milionů korun, která byla podle státní zástupkyně zmanipulovaná. Obžalované bývalé předsedkyni představenstva KNTB Daně Barnášové hrozí za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku až osmileté vězení. Vinu popírá.


Státní zástupkyně Andrea Kalinová navrhla Barnášové pětiletou podmínku. Obhájci požadují zproštění obžaloby. Barnášová podle obžaloby v souvislosti s modernizací přístroje zmanipulovala rozhodování statutárního orgánu společnosti a rozhodování o veřejné zakázce, aby ji získala společnost Philips ČR, která přístroj původně dodala. Podle Kalinové žena neučinila žádný krok, aby si ověřila možnost plnění zakázky jinými dodavateli a neoprávněně upřednostnila společnost Philips ČR.

Zakázka na modernizaci přístroje byla uzavřena se společností Philips ČR v listopadu 2012. Barnášová uvedla, že ji od roku 2011 odpovědný primář upozorňoval na problémy magnetické rezonance. Šlo podle ní například o stále se zhoršující kvalitu snímků nebo špatnou průchodnost přístroje. S tím souvisely dlouhé čekací doby, což podle Barnášové ohrožovalo kvalitu a včasnost léčby. Uvedla, že neučinila žádné kroky k obohacení sebe ani nikoho jiného. Podle obžaloby však byla zakázka zbytečná, protože nemocnice měla s firmou uzavřenou servisní smlouvu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?