Soud vyslechl v kauze obžalovaného hygienika Víta další svědky

22. 1. 2014 7:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Výslechem úředníků z ministerstva zdravotnictví včera pokračoval Obvodní soud pro Prahu 2 v projednání kauzy někdejšího hlavního hygienika Michaela Víta. Popisovali postupy při vyřizování smluv například na poradenství. Právě sjednání externí spolupráce s úřadem, na kterém Vít působil jako náměstek, se týká obžaloba ze zneužití pravomoci.


Vít se hlavního líčení, které začalo loni v listopadu, nezúčastnil, protože podle jeho advokáta řeší závažnou rodinnou situaci. Soud nařídil jednání ještě na středu, končit se ale podle odhadu právníka nebude, protože jsou na programu další svědci a dokazování.

Soud vyslechl mimo jiné tři pracovníky z právního oddělení ministerstva zdravotnictví. Obecně popisovali, jak se postupovalo při vyřizování smluv. „Měli jsme posoudit soulad smlouvy s právním řádem,“ řekl například Radek Toman. Dokumenty prý připomínkovaly různé odbory a právní oddělení je pak evidovalo. Následně se vyplácely peníze za práci.

Jeden ze svědků potvrdil, že audit ministra ukázal pochybení Víta, který prý porušil několik předpisů, za což dostal trest zrušením osobního ohodnocení. Vít o tom hovořil již při začátku hlavního líčení.

Soud předvolal také asistentky a sekretářky Víta, které popisovaly chod oddělení. Sudce dále četl listinné důkazy ze spisu.

Obžaloba Víta viní ze zneužití pravomoci při uzavření smluv z roku 2007 na poradenství. Služby poskytoval ministerstvu manžel Vítovy podřízené, bývalý poslanec Otakar Vychodil. Podle státního zastupitelství ale byla spolupráce nadbytečná, protože ji Vít údajně mohl zajistit lidmi z úřadu. Bývalý náměstek to odmítá a tvrdí, že Vychodil je odborník a ministerstvo jeho rady využilo. Vít soudu dříve vysvětloval, že šlo o zavedení nového systému hygienických stanic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?