Soud začne v říjnu rozplétat zpronevěru související s IZIP a VZP

5. 9. 2019 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Soud chce začít v říjnu rozplétat případ související se smlouvami mezi společností IZIP a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Na lavici obžalovaných usedne někdejší ředitel IZIP Jiří Pašek a jednatel firmy FINIM Ilja Čurda. Podle obžaloby,  dvojice zpronevěřila z IZIP celkem 253,5 milionu korun. Oběma mužům za to hrozí až desetileté vězení.


Akciová společnost IZIP dříve pro VZP provozovala elektronické zdravotní knížky a portál pro komunikaci s lékaři či zaměstnavateli. Obžaloba tvrdí, že Pašek s Čurdou se na této spolupráci rozhodli obohatit na úkor IZIP. V roce 2008 proto nechali uzavřít tři zprostředkovatelské smlouvy, podle nichž měla Čurdova FINIM dopomoci IZIP k rozšíření kontraktů s pojišťovnou mimo jiné ohledně projektu osobního účtu pojištěnce.

Oba muži si přitom podle státního zástupce byli vědomi toho, že smlouvy jsou účelové a že FINIM žádnou zprostředkovatelskou činnost provádět nebude. Čurda pak jménem FINIM vystavoval společnosti IZIP faktury, které Pašek nechal proplácet. "Takto oba obvinění jednali, ačkoliv věděli, že veškerá jednání s VZP ohledně uzavření dalších smluv vede za společnost IZIP pouze Ing. Jiří Pašek a žádný další zprostředkovatel se na uzavření smluv nepodílel," uvádí obžaloba.

Pojišťovna podle státního zástupce sama vyzvala IZIP jakožto jediného v úvahu připadajícího dodavatele k uzavření smlouvy v rámci jednacího řízení bez uveřejnění. Firma totiž byla vlastníkem patentu k systému, který již VZP využívala.

Vedle zpronevěry peněz z IZIP údajně obžalovaní obdobným způsobem vyvedli 36,5 milionu z firmy MD Access, které Pašek rovněž šéfoval. Čurda podle obžaloby získané peníze převáděl z účtu FINIM na své soukromé konto, přičemž za část prostředků nakoupil nemovitosti a také akcie IZIP.

Pražský městský soud prozatím naplánoval hlavní líčení na druhý říjnový týden.

Pašek původně čelil stíhání společně s někdejším šéfem VZP Pavlem Horákem, a to za pletichy při veřejné soutěži. Policisté je v roce 2013 obvinili z toho, že muži uzavřeli půlmiliardovou smlouvu na nábor nových klientů bez veřejné soutěže. Nejvyšší státní zastupitelství však poté stíhání zastavilo jako předčasné. Policie dvojici znovu obvinila s dalšími třemi lidmi počátkem roku 2017, stíhání dvou z nich i Horáka bylo následně opět zastaveno.

VZP vydala firmě IZIP za poskytované služby zhruba dvě miliardy korun za 12 let. V roce 2012 pojišťovna vypověděla smlouvu na zdravotní knížky a o tři roky později i smlouvu na provoz portálu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?