Soud zahájil insolvenční řízení s Nemocnicí Kutná Hora

16. 2. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský soud v Praze v pátek zahájil insolvenční řízení se společností Nemocnice Kutná Hora, s.r.o. Návrh na něj podala sama firma, a to kvůli svému předlužení, zjistila ČTK v insolvenčním rejstříku.


Stoprocentním vlastníkem firmy je město. Nemocnici od něj převzal k 1. lednu Středočeský kraj.

Z návrhu na insolvenční řízení vyplývá, že dluhy Nemocnice Kutná Hora, s.r.o. činily k 31. prosinci loňského roku 54,5 milionu korun, zatímco její majetek byl 46,7 milionu korun. Nemocnice zaměstnávala 351 lidí, kterým dala z organizačních důvodů výpovědi.

Většina z nichž ale přešla pod Oblastní nemocnici Kolín, kterou zřizuje Středočeský kraj a která nyní zajišťuje i provoz kutnohorského zdravotnického zařízení.

„Z Nemocnice Kutná Hora s.r.o. zůstala vlastně jen prázdná obálka, protože nevyvíjí žádnou činnost,“ řekl dnes ČTK starosta Ivo Šalátek. Vyhlášení insolvenčního řízení je tak podle něj posledním krokem k ukončení činnosti firmy.

Kutnohorská nemocnice má v současnosti zhruba 170 lůžek včetně následné péče. Poskytuje akutní péči v oborech chirurgie, gynekologie a interny. Má oddělení radiodiagnostiky, biochemie, operační sály a jednotku intenzivní péče.

Její převod na Středočeský kraj schválili městští zastupitelé loni v červnu. Ukončili tak několikaměsíční diskusi o osudu zdravotnického zařízení, které se dostalo do kritické ekonomické a personální situace. Jeho provoz muselo podle Šalátka město v posledních deseti letech dotovat 25 až 30 miliony korun ročně.

Kutnohorskou nemocnici do začátku loňského března provozovala společnost Medistyl-Pharma, která měla také zájem o její koupi. Na začátku roku ale městu nabídl Středočeský kraj, že zdravotnické zařízení převezme. Medistyl-Pharma se kvůli tomu začala obávat o další podnikání v Kutné Hoře a nemocnici městu vrátila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?