Soud zprostil lékaře viny za údajné chyby při porodu

12. 3. 2013 7:52
přidejte názor
Autor: Redakce
Obvodní soud pro Prahu 10 zprostil viny mladého lékaře z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Daniela Brandejse, který podle obžaloby špatně odhadl situaci při porodu, a jeho vinou se tak narodilo ochrnuté dítě. Soud v případu rozhodoval již potřetí, v minulosti lékaři uložil podmíněný trest a zákaz činnosti. Včerejší rozhodnutí je pravomocné, státní zástupkyně i Brandejs se vzdali práva na odvolání.


„Nebylo prokázáno, že skutek spáchal obžalovaný,“ odůvodnil své rozhodnutí soudce Ondřej Lázna. Zároveň naznačil, že trestní odpovědnost by mohl nést někdo jiný z personálu gynekologicko-porodnického oddělení vinohradské nemocnice. Brandejsovi se omluvil za to, že ho dříve označil za „paňácu“, který bez aktivity přihlížel negativnímu vývoji porodu.

Podle obžaloby se neatestovaný, tehdy devětadvacetiletý lékař provinil v srpnu 2009 tím, že při vedení porodu nereagoval na záznamy, které měřily ozvy plodu a jejichž výsledky naznačovaly komplikace. Tím podle žaloby spáchal těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a navíc porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho povolání.

Dítě nakonec vytáhla kleštěmi jiná lékařka, vedoucí porodního sálu. Malý Vojtěch sice porod přežil, má ale poškozený mozek i další orgány. Vyžaduje nepřetržitou čtyřiadvacetihodinovou péči, je slepý a hluchý. Rodiče ho krmí břišní sondou.

Soudce lékaře původně uznal vinným a potrestal ho osmiměsíčním trestem vězení, který podmíněně odložil na dva roky, a dvouletým zákazem činnosti v gynekologicko-porodnickém oboru. Odvolací Městský soud v Praze mu ale případ vrátil s tím, že je třeba doplnit důkazy o revizní znalecký posudek.

Podle znalců byl porod natolik komplikovaný, že měl skončit císařským řezem. Spoluautor revizního znaleckého posudku Jiří Špaček se dnes u soudu Brandejse zastal - situace byla podle Špačka těžká a vedoucí porodního sálu měla jednat rázněji, tedy rozhodnout dříve o tom, že dítě je třeba přivést na svět buď císařským řezem, nebo vytáhnout kleštěmi.

Zmocněnec rodičů Antonín Tunkl na soud apeloval, aby uložil Brandejsovi alespoň trest zákazu činnosti, a zamezil tak „šlendriánu“ a špatné organizaci práce na porodnickém oddělení vinohradské nemocnice. Péče ve zdravotnickém zařízení podle něj totálně selhala.

Soudce se ale ztotožnil se závěrečnou řečí státní zástupkyně, která navrhla zprostit Brandejse viny a řekla, že už se bohužel nikdy nikdo nedozví, co přesně se na porodním sále dělo.

Lázna už při dřívějších hlavních líčeních podotkl, že Brandejs není prvním porodníkem z vinohradské nemocnice, který stanul před tamním soudem. „Bohužel z vinohradské nemocnice, speciálně z tohoto oddělení, se tu ty případy letitě objevují,“ upozornil.

Rodiče dítěte podali na nemocnici žalobu, požadují 18 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?