Soudce v USA zakázal státní fondy na výzkum kmenových buněk

25. 8. 2010 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřad amerického prezidenta potvrdil zájem na dalším výzkumu embryonálních kmenových buněk. Reagoval tak na pondělní soudní rozhodnutí, které zakazuje dávat na tento výzkum prostředky z federální pokladny.


Bílý dům sdělil, že tento výrok studuje a hledá všechny možnosti jak v tomto „klíčovém výzkumu“ pokračovat. Mluvčí ministerstva spravedlnosti později oznámil, že se vláda proti pondělnímu rozhodnutí soudu odvolá možná ještě tento týden.

„Prezident (Barack Obama) řekl velmi jasně, že jde o důležitý výzkum, který může zachránit životy a který by mohl mít důsledky pro celý svět. Myslí si, že výzkum musíme provádět. Stanovil (pro něj) striktní pravidla a myslí si, že tato politika je dobrá,“ řekl zástupce mluvčího Bílého domu William Burton.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Matthew Miller po něm sdělil, že se administrativa obrátí na odvolací soud a požádá o zrušení pondělního soudního rozhodnutí. Miller očekává, že to bude ještě tento týden.

Státní podpora výzkumu kmenových buněk byla za amerického prezidenta George Bushe mladšího zakázána. Udávaly se pro to morální a náboženské důvody. K velké úlevě vědců Obama po svém loňském nástupu zákaz odvolal.

V pondělí však okresní soudce Royce Lamberth federální financování tohoto výzkumu znovu zakázal. Zdůvodnil to tím, že při výzkumu jsou lidská embrya ničena.

Vědci si od výzkumu embryonálních kmenových buněk slibují významný pokrok při léčení některých těžkých zdravotních problémů včetně poškození míchy nebo Parkinsonovy choroby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?