Soudkyně pozastavila nové protipotratové zákony v Arkansasu

25. 7. 2019 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Federální soudkyně ve Spojených státech zablokovala tři zákony, které měly omezit právo na vykonávání potratů v americkém státě Arkansas. Byla mezi nimi i norma, která by zřejmě přiměla zavřít jedinou potratovou kliniku. Informovala o tom agentura AP. Protipotratové zákony letos schválila republikánská většina v arkansaském legislativním orgánu.


Soudkyně Kristine Bakerová vydala 14denní dočasný soudní zákaz v úterý krátce před půlnocí. Zabránila tím tomu, aby zákony začaly platit a mohly být vymáhány.

Součástí arkansaské protipotratové legislativy byl zákaz ukončit těhotenství po 18. týdnu. Zahrnovala také požadavek, aby lékaři provádějící interrupce měli certifikát od lékařské komory pro porodnictví a gynekologii.

Vedoucí pracovník nemocnice ve městě Little Rock uvedl, že v zařízení je pouze jeden doktor, který novým požadavkům vyhovuje. Pracuje tam ale pouze několik dnů v měsíci. Toto zdravotnické zařízení provádí chirurgické potraty jako jediné v Arkansasu.

Bakerová rovněž pozastavila platnost zákona, který lékařům zakazuje ukončit těhotenství v případě, že si to bude matka přát, protože u plodu dítěte byl diagnostikován Downův syndrom.

Zákony proti potratům zažalovala arkansaská pobočka Americké unie občanských práv (ACLU), obdobné žaloby podala i v jiných státech USA. "Máme velkou radost, že tyto zákazy a omezení byly pozastaveny. Jsme odhodláni je nechat zablokovat nadobro," řekla mluvčí organizace Holly Dicksonová.

Možnosti, že ztratí jedinou potratovou kliniku momentálně čelí i sousední stát Missouri. Pokud bude toto zařízení uzavřeno, stane se Missouri od roku 1973 prvním státem, který nebude mít nemocnici vykonávající potraty. V roce 1973 bylo provádění tohoto zákroku v celých Spojených státech legalizováno.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?