Soukromá nemocnice v Jeseníku žádala o vyvlastnění, stát to odmítl

18. 3. 2014 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Stát odmítl vyvlastnit soukromou nemocnici v Jeseníku. Nejistota mezi lidmi zůstává. Už několik let bojuje zařízení s finančními problémy. Mnozí viděli jedinou záchranu v tom, že stát nemocnici odkoupí a pak převede na Olomoucký kraj. Tato naděje je ale pryč.


O vyvlastnění zažádal ředitel soukromé jesenické nemocnice Jan Jedlička dvakrát. Na ministerstvu zdravotnictví ho odmítli a odkázali na resort financí. I tam ale slyšel zamítavou odpověď. Ministerstvo by tak podle svého mluvčího Marka Zemana porušilo evropskou dohodu.

„Není možné, aby ministerstvo financí odkupovalo podíly v soukromých společnostech. Pokud by se tak stalo, provedli bychom nedovolenou veřejnou podporu. Právě proto doporučujeme, aby se to řešilo s krajským úřadem ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví,“ říká Zeman.

Čtyřoborová nemocnice tedy zůstává v soukromých rukou. A její ředitel Jan Jedlička nadále bojuje o získání smlouvy o poskytování služeb ve veřejném zájmu.

„Můj úkol a cíl je neměnný, tedy že v Jeseníku zůstane zachována čtyřoborová základní nemocnice. Je tady nezbytně nutná, aby se region dál rozvíjel. K tomu je třeba vytvořit podmínky,“ popisuje ředitel a pokračuje: „Standardní podmínky vytvořila Evropská unie svojí legislativou, která jasně říká, že tyto nemocnice mají být podporovány z veřejných peněz, aniž by na to forma vlastnictví měla jakýkoli vliv.“

Olomoucký kraj má ale na celou věc odlišný názor. Smlouvu s nemocnicí uzavřít nechce. Podle náměstka hejtmana Michaela Fischera z ČSSD ani ze zákona nemůže. „My nemáme žádné oprávnění financovat veřejnými prostředky jakékoli soukromě-právní zařízení,“ tvrdí.

Jesenická nemocnice je už několik let ve ztrátě. Ta loňská se pohybuje okolo tří milionů korun. Jejím největším hendikepem je nízký počet obyvatel v regionu a jeho izolovanost.Kraj si nechal zpracovat auditPoukázal na něj i audit, který si nechal kraj v nemocnici zpracovat. Podle předsedy Asociace českých a moravských nemocnic Eduarda Sohlicha má zařízení na smlouvu ve veřejném zájmu nárok.

„Tato nemocnice je hrazena ze zdravotního pojištění stejně jako všechny ostatní nemocnice. Pokud je v této oblasti spádové území pro provoz nemocnice nedostatečné, není nic jednoduššího než dofinancovat rozdíl formou dotace,“ konstatuje.Kdyby kraj vyhověl žádosti jesenické nemocnice, vytvořil by precedens, podotýká však hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD.

„Nikde v republice není takto uzavřená smlouva v obecně veřejném zájmu. My máme svůj názor, pan Jedlička má svůj názor a jediný, kdo může říct, kdo má pravdu, je Ústavní soud,“ říká.

Celou zprávu najdete na serveru Českého rozhlasu nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?