Soukromé lékárny chtějí dary od kraje

12. 2. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Žádosti o proplacení třicetikorunových poplatků zaslané privátními lékárnami se začínají hromadit na stole náměstka hejtmana pro zdravotnictví Moravskoslezského kraje Karla Konečného. I soukromníci chtějí, aby kraj začal platit poplatky za pacienty tak, jak to dělá ve svých vlastních zdravotnických zařízeních...


Hejtmanství má už sedmdesát žádostí jejich majitelů, aby kraj hradil také jejich klientům třicetikorunový poplatek

Žádosti o proplacení třicetikorunových poplatků zaslané privátními lékárnami se začínají hromadit na stole náměstka hejtmana pro zdravotnictví Moravskoslezského kraje Karla Konečného (KSČM).

I soukromníci chtějí, aby kraj začal platit poplatky za pacienty tak, jak to dělá od začátku února ve svých vlastních zdravotnických zařízeních.

„Už jich došlo asi sedmdesát,“ odhadoval včera odpoledne počet žádostí Konečný. Žádost je vždy obsahově stejná. „Jde o žádosti majitelů lékárny, abychom i jejich provozovny zařadili do systému, ve kterém hradí poplatek místo pacienta krajský úřad,“ vysvětlil.

Z došlých žádostí na kraj je asi 80 až 90 procent jen od lékárníků. Zbytek jsou žádosti od pacientů. „Dostávají v některých lékárnách předepsaný tiskopis, který vyplní a zašlou. Jeho prostřednictvím se domáhají poskytnutí příspěvku či daru na úhradu už zaplaceného regulačního poplatku,“ objasnil Konečný.

Přiznal, že několik lidí dorazilo na krajský úřad s účtenkou v ruce dokonce osobně. „Dokonce přišla i jedna stará babička. Z lékárny ji poslali k nám,“ popsal náměstek. To, že v některých apatykách dostanou lidé předepsanou žádost o poskytnutí daru a jejím adresátem je přímo hejtman Palas, se náměstkovi nelíbí. „Rozmýšlíme si, zda nepodáme na takové chování lékáren stížnost. Některé soukromé lékárny vědomě uvádějí pacienty v omyl,“ řekl Konečný. Že je taková praxe běžná, potvrdil například Karel Labudek, předseda Okresního sdružení lékárníků v okrese Bruntál.

„Těm pacientům, kterým se hrazení poplatku nelíbí, doporučujeme, ať si vezmou ústřižek a žádají proplacení poplatku na krajském úřadě,“ přiznal a dodal, že důvodem je současný stav. „To, co se děje, je diskriminující.“ Že by ale na kraj posílali žádosti lékárníci, není podle Lukáše Zuzaňáka, „šéfa“ lékárníků na Opavsku, moc pravděpodobné. „Nevím o tom, že by to někdo z kolegů už udělal. Na to je ještě čas,“ řekl a dodal, že alespoň z Opavska může hejtmanství očekávat první žádosti na konci února, ale spíše až v březnu.

Fakt, že soukromé lékárny vytvářejí na krajský úřad tlak, Konečný chápe. Ale hradit poplatky i jim odmítá.

„My poskytujeme dary na proplácení poplatků pouze v našich zařízeních,“ dodal.

A kritikům, kteří poukazují na to, že kraj z peněz daňových poplatníků hradí třicetikorunové poplatky jen někomu, vzkazuje: „Z veřejných prostředků podporujeme veřejná zdravotnická zařízení.“ Odpověď má i na výtky stovek lidí, že ne každý má v místě bydliště lékárnu patřící kraji.

„Mohou přece využít plnou moc. Je umístěna i na internetu, takže lidem nic nebrání si ji stáhnout, vyplnit a dát s receptem někomu, kdo může do naší lékárny zajít léky vyzvednout,“ nastínil Konečný.

Pavel Karban, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?