VZP svým klientům vrací rekordní sumy za přeplatek na léky. Brzy však možná pojišťovny nic vracet nebudou

1 nový názor
Autor: Pexel.com

Pokud si pravidelně vyzvedáváte léky na předpis, už to znáte. Neustále v lékárnách doplácíte vyšší a vyšší částky za modernější léčiva. Každé čtvrtletí přijde z pojišťovny vyúčtování a část peněz za doplatky vám vrátí. Tento postup je administrativně náročný a pravděpodobně dojde k jeho modernizaci.

Všeobecná zdravotní pojišťovna uvedla ve svém článku, že vyplatila rekordní sumy za přeplatky za léky. Jestli nevíte o čem je řeč, tak když pravidelně kupujete léčivé přípravky či potraviny pro zvláštní lékařské účely, v lékárně doplácíte vždy určitou částku za daný produkt. Pokud však za rok zaplatíte víc, než je zákonem stanoveno (1 000 Kč u osob mladších 18 let, 5 000 Kč u dospělých ve věku 18–65 let, 1 000 Kč u dospělých ve věku 65–70 let a 500 Kč u osob starších 70 let a pojištěnců s přiznanou invaliditou), pojišťovna vše nad daný limit svým klientům vrací.

Zdravotní pojišťovna vyplácí částku překračující limit do 60 kalendářních dnů po uplynutí kalendářního čtvrtletí, ve kterém byl limit překročen. V případě, že vypočtená částka nepřesáhne 200 Kč, nebude vyplacena a bude převedena do dalšího kalendářního čtvrtletí v rámci daného roku.

Pojišťovny vracejí svým klientům více a více peněz. Konkrétně VZP vrátilo svým pojištěncům 345 milionů korun. Oproti stejnému období loňského roku částka stoupla o 27 %, stejně tak i množství klientů, kterým byly přeplatky vráceny, a to o 18 %. 

„Přeplatky rostou mimo jiné proto, že se k lidem dostávají stále novější léčiva a ta jsou často dražší. Typické je to například pro rozšířené nemoci jako diabetes, kde nové moderní léky jsou velmi často předmětem vysokých vrácených přeplatků,“ vysvětluje mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Vy sami se nemusíte o nic starat, pojišťovny většinou doplatky vrací automaticky na váš účet nebo poštovní poukázkou na adresu evidovanou u zdravotní pojišťovny. Vždy si ale konkrétní podmínky ověřte u té vaší.

Že se vám celý systém zdá poněkud neefektivní? Sněmovna schválila novelu o veřejném zdravotním pojištění, která nyní míří do Senátu. Nově by totiž pojišťovny přeplatky za léky nevracely a v momentě, kdy byste dosáhli limitu pro doplatek na léčivé přípravky, byste již v lékárnách nic nedopláceli. Lékárník by měl informace o vašich platbách skrz systém elektronického receptu.

„Změna, která převede sledování započitatelných doplatků do online prostředí, bude mít nejen pozitivní dopad na pacienty, ale povede i ke snížení administrativní zátěže pojišťoven, a to s ohledem na odpadnutí agendy zpětného vyúčtovávání zaplacených započitatelných doplatků pro všechny své pojištěnce,“ popisuje tiskový mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob. 

Zdroje: mzv.cz, zpmvcr.cze15.cz

jiří (neregistrovaný)

Za léky platím doplatky týdně v průměru asi 500 , Kč z malého důchodu. . A případný přeplatek od pojištovny ˇje jen malá kompenzace výdajů za léky .

  • Našli jste v článku chybu?