Soukromé nemocnice slíbily kraji pomoc

13. 1. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle předsedy odborů v karlovarské nemocnici Petera Igaze směřuje přesto zdravotní péče v regionu ke kolapsu.


Soukromé nemocnice v Karlovarském kraji v Ostrově, v Mariánských Lázních a pronajatá sokolovská nemocnice přislíbily na středečním jednání bezpečnostní rady kraje pomoc při přebírání pacientů, kteří se kvůli odchodu 78 lékařů v rámci akce Děkujeme, odcházíme! nedočkají v karlovarské a v chebské nemocnici lékařské péče.

„Všichni ředitelé soukromých nemocnic deklarovali ochotu spolupráce a vzájemné pomoci, což je pro nás důležitá informace,“ uvedl karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD). Podle Zdeňka Horáka, generálního ředitele Karlovarské krajské nemocnice (KKN), pod kterou nemocnice s odcházejícími lékaři patří, ale nemohou soukromá zařízení plně lékařskou péči za odcházející doktory nahradit.
„Obě naše nemocnice odvádějí tolik lékařské péče, že to není možné,“ vysvětlil.

To potvrdil i provozovatel ostrovské a sokolovské nemocnice David Soukup. „Určitě nebudeme schopní převzít celou kapacitu lékařské péče za odcházející lékaře,“ sdělil. Ostrovská a sokolovská nemocnice ale může podle něj pomoci především v oborech gynekologie, dětského oddělení, ortopedie a také částečně interny.

„Jsme schopní převzít všechny porody, s výjimkou rizikových,“ uvedl Soukup. „Když přeorganizujeme interní oddělení, tak můžeme poskytnout dílčí pomoc i tady. Ovšem třeba ARO se ale bude muset asi řešit mimo rámec kraje,“ dodal Soukup, který si už také předjednal financování převzetí poskytování lékařské péče u zdravotních pojišťoven.

Vůli pomoci, ale menší kapacitní možnosti má soukromá mariánskolázeňská nemocnice. „Jsme příliš malí, abychom mohli významně pomoci. Připravení na to ale jsme,“ řekl ředitel nemocnice v Mariánských Lázních Petr Tuháček, podle kterého má nemocnice jen 36 lůžek na chirurgii, 27 na interně, 20 na urologii a 40 lůžek následné péče.

„To je na 300 tisíc obyvatel kraje málo, když je nynější průměrná vytíženost našich lůžek 80 až 85 %,“ dodal. Podle šéfa odborů v karlovarské nemocnici Petera Igaze hrozí v kraji kolaps nemocniční péče.

„Emočně nejtěžší to bude v případě gynekologie a dětského oddělení, protože těhotné nebudou mít kam jít,“ tvrdí Igaz, podle kterého je představa o nahrazení lékařské péče v soukromých nemocnicích pouze iluzorní. „Bagatelizují situaci v regionu, a pokud to nezvládnou, hrozí jim kriminál kvůli veřejnému ohrožení. Je to hazard, protože systém zkolabuje,“ komentoval.

Vedení kraje chce pacienty převážet sanitkami, u kterých si nyní prověřuje, co všechno mohou zvládnout. „Jejich výkon může na několik hodin narůst na 250 %,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva (ČSSD). „Není to příjemná představa, že budou takhle převážet nemocné,“ komentoval šéf lékařských odborů v chebské nemocnici Ondřej Čapek. Sanitky mají vozit pacienty také do fakultních nemocnic, zejména do Plzně.

Novotný má zajistit na ministerstvu zdravotnictví, že tam pacienty neodmítnou. Stejně tak má jednat přímo s nemocnicemi mimo kraj. Podle Horáka by nemusela být situace tak dramatická, protože je přesvědčen, že skutečně odejít chce jen 20 až 30 % z lékařů, kteří dali výpověď.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?