Soukromí lékaři dostanou propočty od ministra až v září

19. 8. 2015 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci Koalice soukromých lékařů si z jednání s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) odnesli slib, že jim v září předloží propočty jejich požadavků na zvýšení ceny práce lékařů v seznamu výkonů s bodovými hodnotami. Lepší ocenění práce by umožnilo zvýšit od ledna příjmy soukromých praxí.


Propočty měl ministr předložit už v úterý, kvůli dovoleným ale nejsou zpracována všechna data.

Na analýze spolupracuje ministerstvo se zdravotními pojišťovnami, další schůzka se soukromými lékaři bude po 20. září, kdy už by analýza mohla být hotová, řekl novinářům Němeček. „Ambulantní sféra je významnou součástí zdravotních služeb, nezapomeneme ani na tento sektor při zvyšování plateb,“ ujistil.

„Nemáme rádi nátlakové akce a velká gesta, takže jsme kvitovali příslib ministerstva zdravotnictví, že vypracuje analýzu a dá závěry k dispozici ve druhé polovině září,“ řekl mluvčí Koalice soukromých lékařů a předseda Sdružení soukromých gynekologů Vladimír Dvořák.

Věří, že požadavky soukromých lékařů „budou vyslyšeny“, že se tedy zvýší odměňování práce lékařů nejen v lůžkových zařízeních, nejen v přímo řízených či krajských nemocnicích, ale ve všech zdravotnických zařízeních, tedy i soukromých praxích. V nich pracuje zhruba polovina všech lékařů.

„Navýšení by mělo být formou změn v seznamu výkonů s bodovými hodnotami. Opakovaně jsme deklarovali, že jediné systémové řešení je navýšit hodnotu práce v seznamu zdravotních výkonů,“ shrnul Dvořák.

Konkrétní částku, kterou by zdravotnictví na růst příjmů lékařů potřebovalo, ministr ani soukromí lékaři neuvedli. K dotazu ČTK, zda bude Němeček žádat o další navýšení prostředků na čtvrtečním setkání ministra financí Andreje Babiše (ANO), Němeček uvedl, že příjmy z odvodů státu už se dál zvyšovat nebudou, o nich už vláda rozhodla. Bude ale chtít jednat s Babišem o penězích na investice pro vybrané nemocnice.

Prostředky na navýšení ceny lékařské práce chce Němeček získat z nárůstu výběru pojistného, který stoupá s tím, jak rostou mzdy, a tím i odvody občanů a firem do zdravotnictví. Také stát dá příští rok za své pojištěnce, což jsou děti, důchodci či nezaměstnaní, zhruba o dvě miliardy korun více. Celkem pošle stát příští rok do systému kolem 60 miliard. Zdravotnictví hospodařilo loni s téměř 300 miliardami korun.

Pro podporu svých požadavků jsou zástupci soukromých lékařů připraveni obrátit se na veřejnost a předsedy politických stran.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?