Soukromí lékaři kritizují Němečka, prý nekomunikuje

25. 4. 2014 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) se stal terčem kritiky zástupců soukromých lékařů. Koalice soukromých lékařů (KSL) se obává, že po zrušení regulačních poplatků v roce 2015 nastane po krizi financování nemocnic i finanční krize ambulantního sektoru. Avizované kompenzace prý nebudou dostatečné.


Zástupci soukromých lékařů řad ambulantních specialistů, gynekologů, praktických lékařů, praktických lékařů pro děti a dorost a stomatologů zhodnotili na svém společném jednání vývoj situace ve zdravotnictví od nástupu nové vlády, resp. Svatopluka Němečka, jenž se ujal resortu zdravotnictví.

Nedostatek komunikace

Stejně jako kdysi ministr zdravotnictví Leoš Heger, i Svatopluk Němeček nyní čelí výtkám části odborné veřejnosti. Podle soukromých lékařů totiž ministr zdravotnictví nejenže nekomunikuje, ale ani dostatečně neřeší problémy segmentu ambulantní péče.

„Zatím nijak nereagoval na opakované žádosti o schůzky s Koalicí soukromých lékařů jako celku i jednotlivých v KSL zastoupených organizací a to ačkoli některé z nich jsme odeslali prakticky ihned po jeho nástupu do funkce ministra,“ uvedli zástupci soukromníků. Ministr prý stále upřednostňuje pro jednání Českou lékařskou komoru a odbory, ačkoliv tyto instituce prý nemají dostatečný mandát pro obhajobu zájmů soukromých lékařů.

Protěžování nemocnic?

Soukromí ambulantní lékaři ministrovi v prohlášení připomínají svůj významný podíl na poskytování zdravotních služeb v České republice.

„Proti obecnému trendu v Evropské unii podporuje nárůst procenta finančních prostředků směřujících do nemocnic, čímž relativně znevýhodňuje veškeré, ale zejména soukromé poskytovatele ambulantních zdravotních služeb.,“ upozorňují soukromníci s tím, že právě jejich praxe zajišťují 50 procent veškeré zdravotní péče.

Čeká nás další krize?

Lékaři provozující soukromé ambulantní praxe Svatopluku Němečkovi a vládě vyčítají, že tvrdošijně trvá na plánu zmrušení regulačních poplatků. Finanční situace ve zdravotnictví prý ale není v tomto smyslu příliš stabilní. Soukromníci se obávají, že slíbené kompenzace zrušení regulačních poplatků v ambulancích, ke kterému má dojít příští rok, nebudou dostatečné.

„Ministr Svatopluk Němeček trvá na rušení regulačních poplatků za návštěvu v ambulancích, ačkoli je z vývoje situace jasné, že stát nemá toho času ani na plnou kompenzaci za výpadek regulačních poplatků za hospitalizaci.

Avízovaný objem peněz, kterými má být nahrazen příjem ambulancí po zrušení regulačních poplatků v roce 2015, je podle našich výpočtů jednoznačně nedostatečný,“ obává se Koalice soukromých lékařů, která je přesvědčena, že pokračování těchto vládních aktivit může v „krátké době„ vyústit ve finanční krizi ambulantního sektoru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?