Soukromníci nechtějí zveřejňovat svá data

27. 4. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Soukromým lékařům vadí příliš velký rozsah veřejně přístupných osobních údajů, které mají být vedeny v Národním registru zdravotnických pracovníků.


Zástupci organizací sdružených v Koalici soukromých lékařů (KSL) zásadně odmítají rozsah veřejně přístupných údajů, které mají být podle ustanovení § 76 zákona o zdravotních službách vedeny v Národním registru zdravotnických pracovníků.

Jaké údaje mají být zpracovávány?

Následující údaje mají být veřejně přístupné na internetových stránkách ministerstva zdravotnictví. Výjimku tvoří pouze údaje o rodném čísle a adrese pobytu lékaře.

a) jméno, popřípadě jména a příjmení zdravotnického pracovníka a akademický, vědecký a pedagogický titul,

b) datum a místo narození,

c) pohlaví,

d) rodné číslo,

e) státní občanství,

f) adresa místa obvyklého pobytu na území České republiky nebo u osoby, která je usazena v jiném členském státě Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru nebo Švýcarské konfederaci, adresa bydliště mimo území České republiky,

g) datum a místo získání odborné, specializované, zvláštní odborné způsobilosti a označení odbornosti nebo odborností,

h) datum a místo získání odborné, specializované, zvláštní odborné způsobilosti a označení odbornosti nebo odborností v případě zdravotnických pracovníků, kteří způsobilost získali mimo území České republiky,

i) údaje o zahájení, přerušení nebo ukončení výkonu zdravotnického povolání,

j) údaj, zda jde o hostující nebo usazenou osobu,

k) údaje o ověření znalosti českého jazyka u zdravotnických pracovníků, kteří získali odbornou způsobilost ve studijním programu v cizím jazyce na území České republiky,

l) identifikační údaje poskytovatele nebo poskytovatelů nebo poskytovatelů sociálních služeb, u kterých je zdravotnický pracovník zaměstnán,

m) kraj, na jehož území zdravotnické povolání vykonává,

n) údaje o ztrátě oprávnění k výkonu zdravotnického povolání, o ztrátě zdravotní způsobilosti, ztrátě bezúhonnosti a délku období, na které je výkon činnosti zakázán.

Lékaři se bojí zneužití svých údajů

Lékaři pochybují o důvodech a účelnosti shromažďování některých výše uvedených údajů, resp. není jim zřejmý důvod nakládání s těmito údaji. Jako příklad pak ve svém stanovisku uvádějí údaj o kraji, kde pracovník působí.

Podle představitelů KSL je ovšem zásadní to, že budou tyto citlivé údaje veřejně přístupné na internetových stránkách ministerstva zdravotnictví.

„Zveřejnění údajů v rozsahu předpokládaném zákonem pokládáme za zcela neodpovídající důvodu a účelu a rovněž zasahující do práv zdravotnických pracovníků způsobem, který není odůvodnitelný. Obáváme se neužitelnosti údajů získaných z této veřejné části registru,“ píší ve svém stanovisku představitelé soukromých lékařů.

(Stanovisko KSL podepsali: MUDr. Vladimír Dvořák – předseda sdružení soukromých gynekologů a mluvčí KSL, MUDr. Pavel Chrz – prezident České stomatologické komory, MUDr. Václav Šmatlák – předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost, MUDr. Zorjan Jojko – předseda Sdružení ambulantních specialistů.)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?