Soukromým lékárnám jde o život

13. 2. 2009 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Někteří soukromí lékárníci v českokrumlovském regionu zaznamenali od počátku února úbytek čtvrtiny až poloviny pacientů, kteří k nim dříve přicházeli pravidelně s recepty v rukách. Důvod poklesu je podle nich jasný: Třicetikorunový poplatek za recept, který musí soukromníci stále vybírat. Oproti krajem zřizovaným a dotovaným lékárnám jsou tak soukromníci ve finanční nevýhodě...


„Z daní, které zaplatíme my všichni, jsou krajem zvýhodňováni jen někteří lidé,“ konstatuje prostý fakt doktor farmacie Zdeněk Cihlář, majitel loučovické lékárny. Proplácení poplatků se týká sedmi jihočeských krajských nemocnic v každém bývalém okresním městě, v nich šesti zřízených krajských lékáren a dále Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a Psychiatrické léčebny Lnáře. Ostatní zařízení musí ze zákona poplatky stále vybírat. Za recepty i za návštěvu a pobyt. Kde je tedy rovnost podnikání a rovnost příležitostí? Podle názoru soukromých lékárníků je kompenzace regulačních poplatků krajským úřadem obcházení zákona. A tak se začínají obracet na soudy.

„Za nás jednají naše republikové statutární orgány a některé z nich žaloby už skutečně podaly,“ upřesnil včera velešínský lékárník magistr Pavel Pleva.

Ivana Stráská, náměstkyně jihočeského hejtmana pro sociální věci a zdravotnictví, míní, že zákon se neobchází. „Tento problém měla ovšem vyřešit sněmovna, ale řešení, které dosud přijala, je nejméně systémové a nejméně šťastné. My na kraji teď budeme zvažovat, jak pokračovat dál,“ uvedla včera Stráská pro Českokrumlovský deník. Podle ní je možnost vyřešení tohoto problému otázkou nepříliš vzdáleného času.

Podle náměstkyně jihočeského hejtmana Ivany Stráské šest lékáren, kterým kraj dotuje třicetikorunové poplatky, soukromý sektor neohrozí. „Podívejte se, kolik soukromých lékáren poskytovalo různé výhody dříve. Některé nevybíraly poplatky, jiné poskytovaly různé motivační prostředky typu poukázek proto, aby získaly klientelu,“ dodává náměstkyně.

Lékárníci ovšem kontrují tím, že nejde o počet dotovaných lékáren, ale o počet pacientů, kteří je navštěvují. Navíc jsou mezi podnikateli v tomto oboru podobné rozdíly, jako v jiných oblastech.

„Paní náměstkyně si už neuvědomuje, že politiku různých výhod dělají lékárny zahraničních řetězců, které jednak berou tyto bonusy jako investici, jenž se jim později vrátí, a jednak jejich obrat tvoří recepty pouze z menší části,“ namítá magistr Pleva s tím, že se jedná zpravidla o lékárny v Českých Budějovicích nebo jiných větších městech.

Jsou i malé lékárny v menších obcích, kterým by teoretické odpuštění třicetikorunového poplatku za recept opravdu uškodilo. A je tady především i zákon a princip.

„Já ten poplatek vybírat musím a budu, protože všeobecné dodržování zákona je jediná naše naděje. Všechny ostatní cesty jsou cestami do pekel,“ říká Zdeněk Cihlář.

Zdeněk Zajíček, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?