Soutěž Bezpečná nemocnice vyhrál Masarykům onkologický ústav

24. 1. 2014 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Vítězi šestého ročníku celostátní odborné soutěže Bezpečná nemocnice se staly brněnský Masarykův onkologický ústav a Ústřední vojenská nemocnice - Vojenská fakultní nemocnice Praha. Nejlepší projekty byly včera vyhlášeny v Horáckém divadle v Jihlavě. Soutěž Bezpečná nemocnice má upozornit odbornou veřejnost na projekty i na projektové záměry v nemocnicích, které zvyšují bezpečnost zdravotní péče.


Do soutěže vyhlášené tradičně Krajem Vysočina a partnery bylo letos přihlášeno třináct projektů. „Tři soutěžily v sekci technicko-provozní, deset příkladů dobré praxe posuzovala porota v ošetřovatelsko-medicínské oblasti,“ sdělila ČTK mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Vítězný projekt v každé kategorii získal finanční odměnu 100.000 korun.

Ústřední vojenská nemocnice uspěla v technicko-provozní sekci soutěže s projektem zabývajícím se zajištěním bezpečného prostředí na oddělení akutní psychiatrické péče. Projekt popisuje řešení obtížných situací způsobených pacienty s psychotickými poruchami s nekritičností k vlastní chorobě či těžkými depresemi. Z Kraje Vysočina uspěla Nemocnice Pelhřimov, která s projektem Bezpečí v péči o oslabeného pacienta obsadila v této sekci třetí místo.

Projekt s názvem HALÓ, s nímž v ošetřovatelsko-medicínské oblasti zvítězil Masarykův onkologický ústav v Brně, se specializuje na neslyšící pacienty nebo klienty se specifickými problémy komunikace. Zaměřil se na základní orientaci v ústavu a podávání adekvátních informací souvisejících s diagnostikou a léčbou ve srozumitelné formě včetně zajištění tlumočení ve znakové řeči. Masarykův onkologický ústav se s tímto projektem stal také absolutním vítězem soutěže.

Celostátní soutěž Bezpečná nemocnice včetně navazující konference Dny bezpečí jsou tradičními každoročními akcemi pořádanými Krajem Vysočina. Obě mají za cíl upozornit na možná rizika při poskytování zdravotních služeb jak pro pacienty, tak pro personál. První ročník soutěže byl vyhlášen v září 2008. Od tohoto roku se do soutěže hlásí stále více projektů. Od roku 2010 je možné přihlašovat projekty do dvou sekcí, technicko-provozní a ošetřovatelsko-medicínské.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?