Soutěž na výstavbu hospice v Libereckém kraji se protahuje

7. 1. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Veřejná soutěž na výstavbu hospice v Libereckém kraji se protahuje. Termín pro podání nabídek museli krajští úředníci už podruhé posunout, v zadání totiž objevili další chyby. Uzávěrka přihlášek byla původně 19. prosince, pak se posunula na 8. ledna, a teď dokonce až na 23. ledna.


Je to ale poslední posun, další nejsou možné, ohrozilo by to termín dokončení hospice, řekl ČTK krajský radní pro sociální věci Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Už teď je termín pro stavbu doslova „šibeniční“. Na realizaci zakázky nebude mít dodavatel ani deset měsíců - stavební část má být hotova už na konci listopadu. Důvodem jsou dotace z Integrovaného programu rozvoje města (IPRM) - Atraktivní a kvalitní život v Liberci. Čerpány musejí být ještě do konce letošního roku. „Času není nazbyt, když jsme ale projekt přebírali od předchozího vedení kraje, nebyla ještě připravena ani projektová dokumentace,“ řekl už dříve hejtman Martin Půta (Starostové). Doufá jen v to, že se proti výsledku soutěže nikdo z účastníků neodvolá, protože by mohl projekt zmařit.

O výstavbě hospice se v Libereckém kraji diskutuje léta, většina stran a uskupení měla jeho vybudování ve svém volebním programu už v minulém volebním období. Liberecký kraj je jedním z mála v zemi, kde podobné zařízení pro nevyléčitelně nemocné stále chybí. Zatím slouží pacientům a jejich rodinám speciální pokoje v nemocnicích v Liberci, Turnově a České Lípě a také terénní hospicová péče.

V roce 2003 dokonce stát přislíbil 14 milionů korun na vybudování hospice v Jablonci nad Nisou. Sdružení pro hospic chtělo tehdy př estavět bývalou dětskou nemocnici. Z projektu ale nakonec sešlo, protože se sdružení nepodařilo získat další peníze. Později se uvažovalo o přestavbě bývalé léčebny v České Lípě nebo výstavbě nové budovy v Jablonci. Nakonec zvítězila myšlenka přestavět na hospic bývalý dětský domov v Liberci.

Pozemky a historickou budovu někdejšího sirotčince z přelomu 19. a 20. století v hodnotě 23 milionů korun věnovalo kraji město Liberec. Původně s podmínkou, že hospic se otevře do konce loňského roku, později ale termín o rok prodloužilo. Studie počítá s rekonstrukcí budovy a dostavbou dvou křídel, v nichž budou další pokoje. Hospic bude mít kapacitu 28 lůžek a jeho výstavba přijde podle odhadu projektantů na 115 milionů korun.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?