Soutěž záchranářů Rallye Rejvíz vyhráli Australané a Maďaři

27. 5. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní klání záchranářů z celého světa s názvem Rallye Rejvíz, které se odehrávala v týdnu v Jeseníkách, vyhrály v zahraniční části týmy z Maďarska a Austrálie. Národní části dominovali záchranáři z Thomayerovy nemocnice a ze zdravotnické záchranné služby v Boskovicích.


Letos se klání zúčastnilo zhruba 90 lékařských a nelékařských záchranářských týmů ze dvou desítek zemí z celého světa. Organizátoři klání se přitom inspirovali příklady z praxe, řekl ČTK mluvčí závodu Jiří Pavlík.

Letos si museli záchranáři poradit například při simulovaném hromadném neštěstí, kdy lyžaři uvízli přímo na lanovce. Zasahovali přímo v lyžařském areálu v Přemyslově. „Museli na místě roztřídit zraněné ve chvíli, kdy se zablokovala lanovka. Jeden z lyžařů přitom skočil dolů a zlomil si nohu, druhý dostal epileptický záchvat a další žena na to reagovala akutním stresem,“ uvedl Pavlík.

V terénu si však musely týmy poradit i s akutním infarktem myokardu, pořadatelé pro ně připravili i situaci, kdy se srazili dva motorkáři nebo kdy člověk trpěl závažnou poruchou srdečního rytmu. Úkoly byly přitom podobné jako při výjezdu záchranky. Na trase je čekali reálně namaskovaní figuranti a nahrané scény. Poradit si přitom museli odborníci i v noci, i letos totiž při závodu nechyběly noční etapy.

Soutěž má mezinárodní a národní část, v obou jsou týmy rozděleny na posádky s lékařem a bez lékaře. Při jejich práci se posuzoval způsob jejich vyšetření, stanovení diagnózy, léčba, další směrování pacienta i způsob transportu k dalšímu ošetření. „Každým rokem sledujeme, že jsou týmy čím dál lepší. Jsou připravenější, dbají i na vlastní bezpečnost, míru rizika při provádění zásahu a zvyšuje se i jejich odbornost,“ doplnil Pavlík.

Na letošní 17. ročník Rallye Rejvíz přijeli například záchranáři z Japonska, či Keni. Do Jeseníků ale dorazily také týmy z Turecka, Estonska, Bosny a Hercegoviny, Kanady či Kypru.

Soutěž tradičně doplnilo klání mediků či soutěž Zlaté sluchátko pro dispečerky a dispečery zdravotnických operačních středisek obsluhující tísňové linky 155. Letos se do ní přihlásilo 34 operátorů, což je dosud největší počet. Nechybělo ani celostátní finále Helpíkova poháru, soutěže, ve které se děti učí, jak zachránit člověku život.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?