Špachtle v břiše: znalec podpořil lékaře

23. 6. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Až roční vězení hrozí primáři a sestrám z nemocnice v Ivančicích na Brněnsku. Při operaci v roce 2009 zapomněli v těle pacientky špachtli. Rozsudek padne za týden.


Hlavní líčení s primářem ivančické nemocnice a třemi zdravotními sestrami se chýlí k závěru. Soudkyně Městského soudu v Brně Lenka Šulcová si včera vyslechla závěrečné řeči. Za týden vyhlásí rozsudek. Čtveřice je obžalovaná z ublížení na zdraví. Za to, že pacientce Zdeňce Kopáčkové nechala po operaci v září 2009 v těle téměř třicet centimetrů dlouhou ocelovou špachtli, jí hrozí až roční vězení.

Žena měla nástroj v těle přes čtyři měsíce a trpěla velkými bolestmi. Operatér Aleš Soukal u soudu prohlásil, že všichni obžalovaní toho litují. „Za operaci nesu odpovědnost. Udělali jsme ji ale dobře. Břišní dutina je nepřehledná. Kdybych věděl, že nástroj chybí, tak tělo prohledám. Od instrumentářky jsem však dostal informaci, že je vše v pořádku,“ konstatoval Soukal.

Obžalovaní i jejich obhájci zdůrazňovali, že Kopečková je už v pořádku a zapomenutá špachtle neohrozila její život. Všechny sestry dodaly, že se z události poučily. „Svou práci mám ráda. Budu si teď dávat mnohem větší pozor,“ uvedla například tehdejší vedoucí centrální sterilizace Lenka Šicová. Obžaloba ji viní z toho, že si chybějící špachtle nevšimla při dodatečné kontrole nástrojů.

Před soudem stanula i instrumentářka Dana Staňková, která nástroje počítala ještě před ukončením operace. Při kontrole se však spletla. Staniční sestra Romana Hanušová si chybějící špachtle všimla před další operací. Když ji nikde nenašla, na stolku ji jen doplnila. Obžalované podpořil soudní znalec z oboru chirurgie Vladimír Král.

„Nástroj operatéři v těle občas zapomenou, proto jsou dva kontrolní mechanismy. Chirurg musí zkontrolovat břicho před zašitím. Může se ale stát, že nástroj nenahmatá,“ řekl Král. Na chybu by měly přijít sestry při počítání. „Operace byla náročná a protáhla se. Je možné, že instrumentářka neměla na kontrolu klid,“ uvedl znalec. Ani další dvě sestry si podle něho nemusely chybějícího nástroje všimnout. „Operační set není vždy stejný,“ dodal Král.

Důležitější je vina

Státní zástupce Tomáš Palovský přesto ve své závěrečné řeči trval na tom, že všichni obžalovaní pochybili. Nenavrhoval jim ale vysoké tresty.

„V tomto přelíčení je důležitější konstatování viny než trest,“ prohlásil Palovský. Navrhl pro obžalované nízké podmínečné tresty. Jen sestra Šicová, která se k chybě přiznala, by mohla od soudu odejít bez trestu.
Kopečkové nechali lékaři v břiše kovovou špachtli při gynekologické operaci.

„Měla jsem problémy s močovým měchýřem. Museli mi nakonec odoperovat i dělohu a vaječníky. Po poslední operaci jsem pociťovala podobné bolesti jako předtím, jen na trochu jiném místě,“ popsala operaci při minulém hlavním líčení Kopečková.

Několikrát si pak při pooperačních kontrolách u Soukala na bolesti stěžovala. Ten jí nejdříve předepisoval léky proti bolesti. Až po několika měsících mu připadal její stav podezřelý a v únoru ji poslal vyšetřit na centrální tomografii. „Nejdříve to vypadalo, že jde jen o běžný pooperační stav. Později jsem si myslel, že má problémy s trávicím traktem,“ vypověděl Soukal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?