Španělka nakažená ebolou je prý v ohrožení života

10. 10. 2014 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní stav španělské zdravotnice nakažené ebolou se zhoršil. Oznámila to dnes bez podrobností madridská nemocnice, kde je zdravotní sestra hospitalizována společně s dalšími šesti osobami, které lékaři preventivně monitorují.


Podle madridské regionální vlády je žena v ohrožení života. V Makedonii podle agentury Reuters zemřel Brit, u něhož bylo rovněž podezření na nákazu ebolou. Británie zavádí zdravotní kontroly cestujících mířících do země z rizikové oblasti v Africe.

„Její klinický stav se zhoršil, ale nemohu poskytnout jakékoli další informace s ohledem na vyjádřené přání pacientky,“ řekla o španělské zdravotnici mluvčí nemocnice Yolanda Fuentesová.

V izolaci ve stejné nemocnici zůstává dohromady sedm osob poté, co ve středu a dnes byli přijati čtyři lidé - tři lékaři a jeden zdravotník -, kteří ošetřovali nakaženou ošetřovatelku. Další tři osoby byly z izolace propuštěny ve středu večer, když testy na přítomnost viru eboly měly negativní výsledek, informovala agentura Reuters.

Dnes byl dán do izolace jeden z lékařů, kteří se o nakaženou zdravotní sestru Teresu Ramosovou Romerovou starali. Tento lékař tvrdí, že rukávy na ochranném oděvu, který na sobě měl, když ženu ošetřoval, byly příliš krátké. V dopise zdravotnickým úřadům, zveřejněném v listu El País, si navíc postěžoval, že během 16hodinové směny, kdy o nakaženou pečoval, mu nebylo sděleno, že pacientka má ebolu. To se prý dověděl až z tisku.

Ramosová je první osobou, která se ebolou nakazila mimo západní Afriku při ošetřování nemocných. V izolaci je i její manžel, dvě další zdravotnice čekají na výsledek testů. Ve středu byl z preventivních důvodů utracen pes Ramosových, ačkoli není prokázáno, že by zvíře mohlo být přenašečem viru.
V Makedonii zemřel Brit, u něhož bylo rovněž podezření na nákazu ebolou; jeho krajan v téže zemi podle agentury Reuters vykazuje stejné symptomy. Oba muži bydleli ve stejném hotelu ve Skopje; jeho osazenstvo a zdravotníci jsou již v izolaci.
Británie dnes oznámila, že na některých svých letištích a vlakových nádražích zavádí zesílené kontroly pasažérů mířících do země ze tří nejpostiženějších států. Opatření se týká londýnských letišť Heathrow a Gatwick a terminálů pro vlaky Eurostar, oznámila dnes britská vláda. Obdobné kontroly na některých svých velkých letištích už ve středu zavedly také Spojené státy.

Austrálie prověřuje podezření, že se ebolou nakazila zdravotní sestra, která zápolí s horečkou po návratu z nemocnice v Sierra Leone, kde měsíc působila jako dobrovolnice Červeného kříže. Sue Ellen Kovacková (57) je podle televize Sky News v izolaci v nemocnici ve svém bydlišti v Cairnsu, zatímco výzkumníci v Brisbane prověřují, zda vzorek její krve obsahuje smrtící virus. Výsledek by podle stanice měl být znám v nejbližších hodinách.

Ebola letos usmrtila přes 3860 z více než 8000 nakažených. Nejpostiženější je západní Afrika - státy Sierra Leone, Guinea, Libérie, Nigérie a Senegal.

Prezident Světové banky Jim Yong Kim v rozhovoru s britským deníkem Guardian prohlásil, že nynější epidemie nemá obdoby od rozšíření viru HIV v 80. letech. Mezinárodní společenství podle něj v boji proti smrtícímu viru selhalo. „Ebola byla zatěžkávací zkouškou a my jsme selhali,“ citoval list Kima. Po zavlečení viru do Španělska a USA je nyní poměrně pravděpodobné, že se rozšíří i do dalších států, domnívá se Kim.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?