Španělsko rozhodlo o liberalizaci interrupcí; nebudou již trestné

25. 2. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Španělsko navzdory silným protestům katolické církve rozhodlo o liberalizaci interrupcí. Druhá parlamentní komora schválila reformu, podle které ženy žijící ve Španělsku mohou svobodně podstoupit umělé přerušení těhotenství do 14 týdnů od početí, aniž by jim za to hrozilo trestní stíhání.


Nová verze zákona má začít platit již tento rok. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na oficiální zdroje.

Ve výjimečných situacích reforma umožňuje také realizaci potratu do 22. týdne těhotenství, a to pokud bude ohrožen život nebo zdraví matky či bude zjištěna závažná deformace plodu.

Bez časového omezení bude interrupce možná v případě mimořádně těžké a nevyléčitelné choroby plodu, a to na základě posudku lékařské komise.

Pro reformu hlasovali členové vládní Španělské dělnické socialistické strany (PSOE) a dále především levicoví politici. Konzervativní Lidová strana (PP) a několik menších stran byly naopak proti. Ve španělském Kongresu poslanců byla nová verze zákona přijata již v prosinci.

„Schválením této reformy se odčinila vina, kterou vůči ženám naše společnost měla,“ řekla Leire Pajínová z PSOE.

Podle dosavadního zákona z roku 1985 byly ve Španělsku interrupce trestným činem. Povoleny byly jen ve výjimečných případech. Například při znásilnění do 12. týdne těhotenství, při deformaci plodu do 22. týdne a bez časového omezení v případě ohrožení fyzického či psychického zdraví matky.

Tato reforma potratového zákona má mnoho odpůrců především z řad katolické církve a konzervativních kruhů. V říjnu 2009 demonstrovaly v Madridu proti liberalizaci potratového zákona stovky tisíc lidí.

Vláda premiéra Josého Luise Zapatera původně chtěla v nové verzi zákona umožnit potraty i nezletilým dívkám od 16 let bez informování rodičů, to však ve Španělsku narazilo na velký odpor.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?