Spánkovou paralýzu provází bezmoc, strach i pocit ochrnutí

21. 5. 2019 9:00
72 nových názorů

Spánková paralýza je stav mezi bdělostí a spánkem, kdy si mozek částečně uvědomuje realitu, ale nedokáže ji dostatečně odlišit od snů. Ačkoli je v tomto okamžiku člověk prakticky vzhůru, chemické látky v mozku mu neumožňují používat svaly. Dotyčný tak prožívá pocit naprostého ochrnutí. Tento stav je navíc doplněný o strašidelné halucinace a silný pocit úzkosti. Ochrnuté tělo, bezmoc a pocit naprosté hrůzy. Pokud patříte k malému procentu lidí, co trpí spánkovou paralýzou, tyto pocity znáte stejně dobře jako halucinace a strašidelné zvuky. I ty jsou totiž příznakem spánkové poruchy, vlivem které se dotyčný nemůže hýbat ani mluvit, a to i přesto, že je prakticky vzhůru. Spánková paralýza přichází zpravidla s REM fází spánku, což je doba, během které obvykle sníme. Abychom sny tělesně neprožívali a nezranili se při tom, uvolňuje mozek do těla chemické látky, které tlumí funkci svalstva ovládaného vůlí. Dalo by se tedy říct, že jsme dočasně ochrnutí. Nemůžeme navíc používat ani hlasivky. Problém nastává tehdy, pokud se během tohoto stavu náhle vzbudíme. Protože zatímco tělo je vzhůru, mozek zůstává v paralýze.



Jak spánková paralýza probíhá?

Ti, kteří spánkovou paralýzou trpí, ji popisují jako tu nejživější noční můru. Zatímco je jejich tělo paralyzováno, čelí totiž vizuálním nebo sluchovým halucinacím. Někdy také jejich vzájemné kombinaci. Často se jedná o temné postavy a monstra, která je pozorují. Mohou na ně rovněž útočit.

Lidé s těmito zkušenostmi si také často stěžují na pocit něčeho, co na nich leží, tlačí je do matrace a znemožňuje jim volně dýchat. Může se jednat i o neidentifikovatelnou osobu sedící na hrudníku. Co se týče sluchových bludů, mluví lidé o nespecifických zvucích, ale také o vrzání dveří, krocích či podivném šumu. Typický je pro spánkovou paralýzu také pocit všudypřítomného zla a naprosté bezmoci.

Co dělat, když vás spánková paralýza přepadne?

Lidé, kteří se s touto poruchou naučili žít, radí, že jakmile člověk zjistí, že se nemůže hýbat, je nejdůležitější zachovat klid a nepanikařit. Čím více se totiž dotyčný vzpírá, tím silnější je paralýza i strach, který v něm spolu s halucinacemi vyvolává.

Někteří uvádějí, že jim pomáhá, když zavřou oči a stále dokola si opakují, že co vidí nebo slyší, není skutečné. Zkušení jedinci navíc radí, že nemá cenu se snažit hýbat celými končetinami, ale zaměřit se pouze na prsty a také na oči. Nepříjemný zážitek pak rychleji skončí. Obvykle však netrvá déle než dvě minuty.

Co spánkovou paralýzu způsobuje?

Spánkovou paralýzu alespoň jednou v rozdílné intenzitě zažije zhruba 30 procent lidí, jen velmi malé procento jí však trpí opakovaně. Vesměs se jedná o mladé jedince, objevit se však může v kterémkoli věku. Proč ke spánkové paralýze dochází, se přesně neví. Častěji ale byla zaznamenána u lidí, kteří:

  • Se cítí vyčerpaní
  • Jsou v dlouhodobém stresu
  • Mají nepravidelný spánek
  • Spí s vysoko vystlanými polštáři
  • Usínají na zádech
  • Mají takzvané lucidní snění

Jak ji léčit?

Pokud se spánková porucha objevuje pravidelně, je dobré navštívit odborníka. V tomto případě pomůže psycholog či psychiatr, který s pacientem potíže rozebere a pomůže mu se s nepříjemnou poruchou vyrovnat. Důležité je rovněž nalezení příčiny obtíží a její následné odstranění.

Rizika

Spánková paralýza sama o sobě nebezpečná není. Lidé, kteří jí trpí se však kvůli nepříjemným zážitkům často bojí usnout. Potýkají se tedy s nedostatkem spánku, který je limituje v jejich každodenním životě. Tito jedinci mohou být v důsledku svých problémů podráždění a upadat do depresí. Někteří z nich proto sahají po antidepresivech.

Prevence

Jestli se u vás spánková paralýza objeví jen párkrát za život, není třeba vyhledávat lékařskou pomoc. Bohatě stačí, když před spaním dodržíte určité rituály, které jejímu opakovanému příchodu zamezí. Důležitý je v tomto ohledu hlavně:

  • Pravidelný spánek, tedy šest až osm hodin denně
  • Držet se dál od velkého stresu
  • Neusínat v poloze na zádech
  • Neusínat s vysoko vystlanými polštáři
  • Neusínat v pokoji samostatně
  • Usínat v dobře zatemněné, tiché a vyvětrané místnosti
  • Nepoužívat před spaním mobilní telefon

Dream's (neregistrovaný)

Ja se ve snu nemohl vůbec pohybovat bylo to těžké byl jsem ztuhlej, stál jsem u zrcadla a chtěl se do něho podívat ale neslo to, což mi dává otázky proč, proč mi nebylo dovoleno vidět sám sebe v zrcadle ( viděl jsem se ale periferně) .. chtěl jsem aby ta ztuhlost přestala tak jsem přestal ve snu dýchat a jakoby všechna ztuhlost odešla ( přislo mi jako bych přestal žít na pár vteřin ) provázela mě těžká únava pocit jako bych ve snu usínál a nemohl otevřít pořádně oci, strach jsem neměl většinou vím že se to neděje uvědomím si že tohle není realita ale je to dost přesvědčujíci takže ne vždy přijdu na to že je to sen .. temna bytost se mi zjevila jednou byla bez obliceje a úplně velmi rychle se ke mě ohnula což mi taky dává otázky proc se tato bytost objevuje..děkuji

Dobrý den,
otázku, kterou pokládáte nejsem schopen takto rychle a jednoznačně zodpovědět. Pokud máte tyto sny opakovaně, bylo by vhodné se nechat vyšetřit psychologem případně psychiatrem.

Karolína (neregistrovaný)

(16let)Dobrý den, chtěla bych zdělit svůj zážitek ohledně spánkové paralýzy, teda jestli to vůbec paralýza byla. Ležela jsem na své posteli a najednou jsem slyšela britální pískání v uších a neskutečná bolest hlavy. hýbat hlavou jsem mohla ale když už jsem chtěla tak jsem si musela zpátky lehnout jinak jsem měla halucinace. I dokonce se posadit a to v tom případě se stalo to stejné co u hlavy. Měla jsem pocit neskutečného strachu a úzkosti, nemohla jsem správně dýchat ani křičet a mluvit ze začátku jako bych stratila hlas. Nakonec se mi to na sekundu podařilo. U konce jsem se snažila volat na svého otce i sestry o pomoc které jsou v mém pokoji semnou a házet věci z poschodové postele aby mě někdo uslyšel. Pak to samo nějak odešlo ale teď mám nehorázný strach jít spát. (první zážitek). Jestli by to šlo prosím o nějakou radu. Děkuji.

Dobrý den,
to, co popisujete by mohla být ataka spánkové paralýzy. Paralýza nemusí vždy postihovat celé tělo, může postihovat jen jeho část. Vašemu strachu ze spánku rozumím. Zkuste si přesně určit dobu v kolik budete chodit spát a dodržujte ji i o víkendech. Spěte alespoň výše zmíněných 6 - 8 hodin denně. Před spaním nepijte nápoje s kofeinem či alkoholické nápoje, nekuřte. Alespoň hodinu před spaním nesledujte televizi či telefon, ale třeba si čtěte. Mějte určenou místnost na spaní a nic jiného v ní ideálně nedělejte. Pokud se budou epizody spánkové paralýzy opakovat a budou vám výrazně snižovat kvalitu života, zvažte vyšetření u psychologa, či psychiatra.

Monika (neregistrovaný)

Dobrý den, jsem Monika a je mi 17 let. Nevím, zda-li to, co se mi stalo, je spánková paralýza, ale nelíbí se mi to. Stalo se mi to třikrát tento rok, naposledy dnes. Ty předchozí dvě byly někdy na začátku roku. Šlo o to, že jsem ležela na zádech a zavřela jsem oči a najednou jsem cítila jakýsi tlak na mé tělo. Nemohla jsem otevřít oči a ani pohnout nějakou částí svého těla. Nic jsem neslyšela. Jakmile to přestalo, srdce mi rychle bušilo, podívala jsem se na hodiny a ona neuběhla ani minuta. Dneska to však bylo trošku jiné. Tentokrát se to stalo dopoledne, očividně jsem už napůl spala, neboť jsem vnímala puštěnou televizi, ale zároveň i sen. Ležela jsem na boku, otočená zády k otevřenému prostoru. Kousek od mé hlavy spala naše fenka. Jak se mi zdál ten sen, který si stále vybavuji, začal se jakoby sekat a najednou se ztratil. Opět jsem cítila ten tlak, tentokrát na záda a měla jsem pocit, jakoby mě něco drželo kolem těla. Nemohla jsem se opět pohnout a ani otevřít oči. Cítila jsem, jak mi rychle buší srdce a také jsem slyšela tu televizi v místnosti. Avšak jsem uslyšela i vrčení psa. Myslela jsem si, že mě chce posednout nějaká entita a že na ní vrčí naše fenka, ale jakmile to povolilo a já otevřela oči, uviděla jsem klidně spící fenku vedle mě. V tu chvíli mi došlo, že to vrčení musela být slyšina. Chtěla bych se tedy zeptat, zda-li je toto ta spánková paralýza? A pokud ne, tak o co se jedná?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?