Speciálně vyvinutá antikoncepce na snížení počtu cyklů

8. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od letošního října se na americkém trhu objeví první antikoncepční pilulka, která je vyvinutá speciálně pro snížení počtu "menstruačních“ cyklů na čtyři ročně. Lék zvaný Seasonale je možno užívat nepřetržitě až po dobu 84 dnů...


poté je na sedm dní vysazen. Většina současných antikoncepčních pilulek je přitom založena na zhruba 13 cyklech ročně.

„Je skvělé, že ženy budou mít díky těmto pilulkám možnost volby kdy a jestli vůbec chtějí menstruovat,“ uvedla Anita Nelsonová, profesorka gynekologie Kalifornské univerzitě. „Je totiž třeba vzít v úvahu, že žena, která bere hormonální antikoncepci stejně nemá přirozenou menstruaci,“ dodala Nelsonová.

Vedlejší účinky: časté krvácení uprostřed cyklů

Seasonale není dokonalá pilulka, varuje však FDA. Klinické testy ukázaly, že u pacientek, které tento lék užívají, dochází ke krvácení uprostřed jednotlivých cyklů dvakrát častěji než při užívání tradičních antikoncepčních pilulek. U některých žen způsoboval lék dokonce stejně časté krvácení jako při užívání normální hormonální antikoncepce. FDA nařídila, aby příbalový leták obsahoval upozornění na tyto vedlejší účinky léku.

Potlačování cyklu je nezdravé, tvrdí někteří gynekologové

Někteří lékaři vyjádřili svůj nesouhlas s myšlenkou prodlužování cyklu. Podle americké organizace National Women´s Health Network vytvářejí zástupci farmaceutické firmy falešnou představu, že omezení menstruace je obecně zdravější než přirozený cyklus.

Upozorňují, že pravidelné krvácení je přirozený způsob čištění organismu a polačování či oddalování této „menstruace“ je nezdravé.

Zástupci firmy Barr Laboratories však poukazují na to, že u řady žen je menstruace provázena silnými bolestmi, výkyvy nálad a fyzickou slabostí. „Pokud tedy má pacientka možnost užívat lék, díky kterému bude menstruovat pouze jednou za čtvrt roku, znamená to velkou pomoc pro její zdravotní stav,“ poznamenala Nelsonová.

Poté, co FDA schválila nový lék, stouply akci firmy Barr Laboratories o 57 centů. Americký trh s hormonální antikoncepcí pohybuje kolem 2.8 miliard dolarů ročně. Meziroční nárůst je přitom 5-6 procent.

ZDROJ:

Barr Gets Approval for Extended Oral Contraceptive**

**

FDA approves new Seasonale birth-control pill

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 8.9. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?