Speciální taxi svezlo první seniory a handicapované

27. 1. 2016 12:27
přidejte názor
Autor: Redakce

Přesně týden před Štědrým dnem nasedli do Taxíku Maxíku první starší a zdravotně postižení cestující. Jednalo se o obyvatele Liberce, kde oficiálně začne služba fungovat v letošním lednu.




Speciálně upravené a označené taxi libereckým seniorům za symbolickou částku zlepší především dostupnost lékařské péče. Slavnostnímu předání automobilu Ford Tourneo Custom předcházelo na vánočně vyzdobeném náměstí před radnicí půvabné vystoupení malých zpěváčků z liberecké mateřské školy Kytička. Hned nato se slova chopili zástupci institucí, jejichž spolupráce pomohla projekt Taxík Maxík úspěšně odstartovat. S myšlenkou přišla společnost Česká lékárna holding (ČLH), která provozuje lékárny Dr. Max, a Konto Bariéry Nadace Charty 77. Prodej jakéhokoli produktu privátní značky Dr. Max přinášel od prvního září automaticky jednu korunu na zvláštní účet určený k nákupu automobilů upravených pro přepravu starších a handicapovaných lidí. Takto se podařilo získat 1 661 000 korun, které darovala společnost ČLH Kontu Bariéry Nadace Charty 77. To z daru zafinancovalo nákup dvou zmíněných mikrobusů, které bude v Liberci provozovat místní příspěvková organizace – komunitní centrum Kontakt.
Generální ředitel ČLH Daniel Horák popřál přítomným seniorům mnoho usnadněných cest za službami, které potřebují, a vyjádřil naději, že se v budoucnosti do pokračování projektu zapojí větší počet měst než dvě. Bude ovšem velmi záležet na tom, zda se stane Taxík Maxík inspirujícím i pro další partnery, nejen společnost ČLH.
Vedle Liberce bude obdobná služba v roce 2016 k dispozici potřebným i v Prachaticích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?