Špičková péče? V jediné budově

8. 10. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Vrtulník s pacientem přistává na střechu moderního pavilonu intenzivní medicíny. Nemocný sjede výtahem na jeden z dvanácti operačních sálů. Budovu nemusí opustit ani kvůli následné péči. Novinku včera představilo vedení Fakultní nemocnice u svaté Anny. Výrazně zrychlí léčbu těžce zraněných a zjednoduší práci lékařům.


Pavilon je součást komplexu tří budov, s jejichž stavbou začala nemocnice před pěti lety. Projekt za necelé tři miliardy korun je jedna z nejvýznamnějších investic do jihomoravského zdravotnictví v posledních letech.

„Nyní jsme schopní v zázemí tohoto pavilonu pacienty v ohrožení života ošetřit od jejich příjezdu do nemocnice až po definitivní vyléčení. Je to velký přínos nejen pro ně, ale také pro personál,“ vyzdvihl ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny Martin Pavlík. Zdůraznil přitom, že lékaři tam dřív často pracovali v podmínkách, které vznikly a přetrvaly od počátku minulého století.

Do nového pavilonu vedení nemocnice sestěhuje jednotlivé kliniky. Novinka je centrální sterilizace pro dezinfekci chirurgických nástrojů, do které vedení sloučí dosavadní pracoviště z jednotlivých klinik. „Sály a příslušné sterilizace přestěhujeme zároveň. Proces nesmí narušit chod nemocnice. Podle odhadu se vše stihne v prvním čtvrtletí příštího roku,“ řekl PR manažer nemocnice Pavel Gejdoš.

Cenné vteřiny pro záchranu života těžce zraněných ušetří lékařům nový heliport pro záchranářské vrtulníky přímo na střeše osmipatrového pavilonu. Helikoptéra dřív přistávala u Mendlova náměstí. Zdravotníci pak museli pacienty převážet přes celý areál. „Nyní pacient po přistání rovnou sjede na anesteziologické a resuscitační oddělení. Výrazně se zrychlí čas ošetření. Starý heliport bude záložní,“ dodal Gejdoš.

V komplexu je kromě pavilonu kardiologická a neurologická klinika a Mezinárodní centrum klinického výzkumu ICRC.

Většinu nákladů na stavbu zaplatil stát, přispěl necelédvě miliardy korun. Jihomoravský kraj zaplatil třicet milionů a nemocnice osm set milionů. Nemocnice patří k nejzadluženějším v České republice, podle jejího ředitele Pavlíka dlužila na sklonku loňského roku přes miliardu korun. Přesto tvrdí, že obří investice má smysl. „Daří se snižovat ztráty nemocnice. Meziročně zlepšila hospodaření o 110 milionů korun,“ argumentoval ředitel.

Podobně včera hovořil i premiér Bohuslav Sobotka. „Nemocnice si modernizaci zasloužila. Managementu se daří snižovat roční dluh. Zařízení není schopné vyrovnat své hospodaření bez pomoci ministerstva zdravotnictví a pojišťovny,“ odůvodnil Sobotka. Ministerstvo zdravotnictví zadlužení Fakultní nemocnice svaté Anny dlouhodobě řeší. Ušetřit chtělo jejím sloučením s Fakultní nemocnicí Brno.

Studie, kterou nechalo vypracovat, zkoumala, jestli se péče a pacienti obou zařízení překrývají. Ukázala, že sloučení nepovede k úsporám. „Všechna centra mají svůj typ pacientů, péče se nepřekrývá a administrativní sloučení by nevedlo ke zlepšení. Cestou bude koordinace péče, kterou nemocnice poskytují. Ředitelé pravidelně komunikují a snaží se vypomáhat,“ prohlásil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?