Špičková péče znamená delší čekání

6. 10. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
HN zjišťovaly čekací lhůty v pěti nejlepších českých nemocnicích. Na operace mozku se čeká zhruba měsíc. Na výměnu kyčle půl roku.


Pacienti s nemocným srdcem, mozkem, kyčelním kloubem, šedým zákalem nebo třeba s nádorem tlustého střeva se bez problémů dostanou i do těch nejlepších českých nemocnic.

HN včera na základě průzkumu mezi lékařskými špičkami zveřejnily jména klinik, kde se v Česku dělá nejlepší medicína v pěti klíčových oborech: onkologii, kardiochirurgii, neurochirurgii, ortopedii a očním lékařství.

Všechny vítězné nemocnice se shodnou: bereme prakticky všechny pacienty, kteří k nám přijdou.

„U nás striktně dodržujeme svobodnou volbu lékaře. Přijít k nám může každý. Nikoho neodmítáme,“ říká Vladimír Beneš, šéf vítězné neurochirurgické kliniky z pražské Ústřední vojenské nemocnice.

„My v současnosti pacienty skoro neodmítáme. Pacienti sem chtějí, protože ústav má dobrou pověst,“ konstatuje šéf Masarykova onkologického ústavu v Brně Jiří Vorlíček. Jeho nemocnice suverénně vyhrála mezi pracovišti, kde se léčí rakovina.

Operace srdce? Za měsíc

Jediným problémem tak pro české pacienty je, že si na operace v nejlepších nemocnicích musejí počkat. A třeba i déle, než byli zvyklí.

Například ve vítězném brněnském Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie se před třemi lety čekalo na by-pass nebo operaci srdeční chlopně pouhý týden. Dnes si pacienti počkají minimálně měsíc. „V letech 2007 a 2008 byly čekací doby velmi krátké. Dnes se pohybují mezi čtyřmi až šesti týdny,“ připouští šéf brněnského centra Petr Němec.

Jeho pracoviště provedlo minulý rok 1134 nejrůznějších operací srdce, což je spolu s pražským IKEMem v Česku suverénně nejvíc.

Brněnští kardiochirurgové také spolu s kolegy z IKEMu jako jediní v Česku transplantují srdce. Jen od začátku letošního ledna do konce srpna takto zachránili život 25 lidem.

Čekání na transplantaci srdce je ale pro pacienty dost nevyzpytatelné. Čekací doba se pohybuje od dnů až po měsíce.

„Měsíc se třeba neděje nic, protože nejsou dárci, pak máme třeba šest transplantací během týdne,“ popisuje Němec.

O něco lépe než lidé s nemocným srdcem jsou na tom pacienti s nezhoubným nádorem mozku. „Když můžeme u nezhoubného nádoru mozku počkat, tak vezmeme pacienta na operaci za tři až čtyři týdny. Pokud je to ale akutně potřeba, tak ho vezeme na sál hned druhý den,“ říká neurochirurg Beneš.

Velmi rychle se také na operaci dostanou lidé s ucpanou cévou na krku. „To je akutní záležitost, protože 47 procent jich praskne do týdne. Pacient musí jít na sál co nejdříve,“ dodává Beneš.

Až čtvrt roku pak musejí čekat lidé, kteří chtějí jít do nejlepší oční kliniky v Hradci Králové na transplantaci rohovky nebo na operaci šedého zákalu. Pravdou ale je, že na tyto operace se na Západě čeká velmi často ještě déle.

Na kloub se čeká půl roku

„Na transplantaci rohovky budete čekat dva až tři měsíce, na operaci šedého zákalu také, což ale není nijak závratná doba. V mnoha zemích EU přesahuje objednací doba na tyto operace šest měsíců,“ vysvětluje přednosta hradecké oční kliniky Pavel Rozsíval.

Velmi dlouho musejí pacienti již tradičně čekat na výměnu kloubů. Na pražské Bulovce, kterou vyhlásili experti v průzkumu HN nejlepší ortopedií v Česku, provedou ročně přes 600 výměn kyčelních a kolenních kloubů. Na tyto plánované operace se čeká zhruba půl roku. „Pacient ale na operaci nečeká v bolestech, léčba začíná okamžitě po jeho přijetí injekcemi, léky a podobně,“ říká přednosta ortopedie Na Bulovce Pavel Dungl.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?