Špidla: Stát letitý spor s firmou Diag Human nevzdal

3. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stát podle premiéra Špidly nevzdal letitý spor s firmou Diag Human, která vymáhá od českého státu několikamiliardové odškodnění za údajné poškození dobrého jména. "Uložil jsem ministrovi zdravotnictví, aby tento případ sledoval...


PRAHA - Stát podle premiéra Vladimíra Špidly nevzdal letitý spor s firmou Diag Human, která vymáhá od českého státu několikamiliardové odškodnění za údajné poškození dobrého jména. „Uložil jsem ministrovi zdravotnictví (Jozefu) Kubinyimu, aby tento případ sledoval, protože je důležitý,“ řekl v pátek premiér novinářům.

Špidla tak reagoval na informace v médiích. Hospodářské noviny uvedly s odvoláním na Kubinyho, že se stát rozhodl ukončit letitý spor, protože se neobjevili žádní noví svědci ani nové skutečnosti, díky nimž by se mohl obrátit ve prospěch státu, jak slibovala odvolaná ministryně zdravotnictví Marie Součková.

Spekulovat o tom, zda stát nezanedbal své povinnosti a zda je ještě možné spor s firmou vyhrát, premiér odmítl. Musí to podle něj posoudit ministr zdravotnictví. „Počkejme, co řekne komise Diag Human, ta se tím zabývá,“ uvedl Špidla.

Obrat kauzy ve prospěch státu slibovala odvolaná ministryně zdravotnictví Marie Součková. Právníci zastupující stát i nynější ministr Kubinyi jsou ale spíš pesimističtí. Ministr zavrhl i případný smír. „V žádném případě se o takové věci nebudeme dohadovat pokoutně,“ uvedl.

Společnost usilovala počátkem 90. let o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém vyjádření tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda společnosti zaplatit 326,6 milionu korun, o čemž se veřejnost i poslanci dozvěděli až zpětně.

Diag Human nyní žádá po státu další peníze jako náhradu za obchodní ztrátu. Původně chtěla dvě miliardy korun, částku pak ale zvýšila o úroky z prodlení. Podle posledních informací tisku by se požadovaná suma mohla nakonec vyšplhat až na deset miliard.

Kubinyi jedná s úřadem pro zastupování státu o kauze Diag Human

Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi předá v nejbližší době dokumentaci k případu Diag Human Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Právní zástupci úřadu pak posoudí, zda je v kompetenci úřadu se kauzou zabývat. Pokud ano, začnou ve věci ihned jednat. V pátek to sdělila vedoucí samostatného oddělení komunikace úřadu Izabela Filová.

Ve sporu s firmou Diag Human, která chce získat od státu až desetimiliardové odškodné za zmařený obchod s krevní plazmou, zastupuje nyní stát advokátní kancelář. Ministr chce zastupování předat úřadu, čeká jen na vyjádření svých právníků. Dosud stát vyplatil firmě Diag Human 326,6 milionu korun.

Kubinyiho předchůdkyně ve funkci Marie Součková je nadále přesvědčena, že stát může spor vyhrát. Podle ní existuje výpověď svědka zaznamenaná před notářem, která vnese do případu nové světlo. „Máme tyto záležitosti, ale není to jenom svědek, jsou to i různé dokumenty, které jsou uloženy na místě zcela jasně ošetřeném tak, aby nebyly v případě úmrtí svědka či někoho z účastníků daného řízení zpochybněny,“ řekla Radiožurnálu.

Právní zástupce Diag Human Jan Kalvoda Radiožurnálu řekl, že pokud existují nějaké nové, věc měnící důkazy, utajená svědectví, pak jako daňový poplatník nevidí příliš smyslu vyčkávat s jejich předložením. Státu totiž každý den narůstají úroky z prodlení o 1,1 milionu korun.

Z dokumentace, kterou má k případu ministerstvo zdravotnictví, podle mluvčí ministerstva Anety Kupkové však zatím žádné nové skutečnosti nevyplývají. „Čeká se na závěrečnou zprávu zastupující advokátní kanceláře,“ řekla v pátek Kupková.

Součková soudí, že i kdyby stát rozhodčí řízení prohrál, zůstává možnost obrátit se na mezinárodní arbitry. Jejím cílem bylo spor vyhrát a získat zpět i již vyplacenou částku. Cílem Kubinyiho je spor co nejrychleji vyřešit.

Člen parlamentní vyšetřovací komise pro kauzu Diag Human, poslanec KSČM Jiří Maštálka Radiožurnálu řekl, že i když kauza skončí, práce vyšetřovací komise pokračuje. Parlament podle něj bude chtít od vlády informaci, proč se rozhodla spor ukončit.

Součková před tuto komisi předstoupí v úterý 4. května, je možné, že odhalí poslancům nové okolnosti.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?