Společné prohlášení zdravotníků – ambulantních specialistů

23. 6. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Společné prohlášení zástupců zdravotnických organizací týkající se především navyšování plateb za státní pojištěnce.


Přijato na jednání 21. 6. 2011

a) Zástupci níže vyjmenovaných organizací požadují zvýšení úhrad z veřejného zdravotního pojištění za zdravotní péči provedenou v roce 2012 a to z důvodů:

- dlouhodobě podhodnocených režijních nákladů zdravotnických zařízení,

- zvýšení snížené sazby DPH v roce 2012,

- nutnosti zvýšit v roce 2012 platy zdravotníků v souladu s memorandem schváleným vládou ČR.

b) Zástupci upozorňují na vládou neřešené nespravedlnosti v platbách pojistného na veřejné zdravotní pojištění a požadují zvýšení zástupné platby státu za tzv. státní pojištěnce (důchodci, děti, nezaměstnaní,…) ze současných 723,- Kč měsíčně minimálně o 10%, tedy o částku, kterou stát získá ze zdravotnictví prostřednictvím zvýšení DPH.
Zároveň upozorňují na skutečnost, že podle v současnosti platné legislativy musí vláda o výši platby za tzv. státní pojištěnce pro rok 2012 rozhodnout do 30.6.2011.

Asociace denních stacionářů krizových center, Asociace dialyzačních středisek ČR, Asociace klinických logopedů,
Asociace klinických psychologů ČR, Česká společnost ortoptistek, Česká lékařská komora, Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů, Občanské sdružení ambulantních diabetologů, Sdružení alergologů a klinických imunologů, Sdružení ambulantních dermatovenerologů, Sdružení ambulantních kardiologů, Sdružení ambulantních ortopedů, Sdružení ambulantních specialistů ČR, Sdružení privátních očních lékařů ČR, Sdružení privátních ambulantních chirurgů, Sdružení ambulantních pneumoftizeologů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?