Společnost BMS uvolnila 750 milionů dolarů na vzdělávání sester

18. 9. 2012 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nadace Bristol-Myers Squibb Foundation oznamuje pět nových grantových příspěvků na rozvoj pečovatelských schopností onkologických zdravotních sester ve střední a východní Evropě. Sympózium programu Bridging Cancer Care na Mezinárodní konferenci o ošetřování onkologických pacientů (International Conference on Cancer Nursing) v Praze se zaměřuje na překonávání překážek v klinické praxi pro onkologické zdravotní sestry a na její podporu


Vzhledem k tomu, že role zdravotních sester při zlepšování výsledků léčby onkologických pacientů stále roste, nadace Bristol-Myers Squibb Foundation minulý týden oznámila, že poskytne pět nových dvouletých grantů v celkové výši téměř 750 000 amerických dolarů za účelem pomoci zlepšit pečovatelské schopnosti zdravotních sester v oboru onkologie, praktického lékařství a v oblasti veřejného zdraví v České republice, Polsku, Rumunsku a Rusku.

Rakovina je druhou nejběžnější příčinou smrti v Evropě, přičemž úmrtnost v důsledku nejčastějších typů rakoviny je podle údajů Evropské unie vyšší ve střední a východní Evropě než v západní (Eurostat 2011). K této skutečnosti přispívá několik faktorů, a to nízké povědomí veřejnosti o onkologických onemocněních a nízká informovanost o nich, nedostatečná opatření pro prevenci a screening rakoviny a omezené finanční prostředky ve zdravotnictví v této geografické oblasti.

V posledních pěti letech se nadace v rámci své iniciativy zvané Bridging Cancer Care věnovala práci s více než dvaceti organizacemi ve střední a východní Evropě, aby snížila zátěž, kterou onkologická onemocnění představují, řešením nejrůznějších potřeb pacientů, včetně zajišťování psychosociální podpory, vzdělávání, paliativní péče, koordinace péče a zvyšování ošetřovatelských kapacit.

Jedinečná pozice sester

„Zdravotní sestry mají jedinečnou pozici v tom, že dokáží zlepšit péči o pacienta, ovlivnit výsledky léčby a zasloužit se o lepší kvalitu života onkologických pacientů a jejich rodinných příslušníků nebo pečovatelů,“ uvedl pan John Damonti, prezident nadace Bristol-Myers Squibb Foundation.

„Tím, že si vytvářejí důvěryhodné vztahy s pacienty, s jinými zdravotníky a poskytovateli podpůrných služeb v komunitě, mohou pomoci zajistit, že pacientům s rakovinou bude zajištěna komplexní a individuální péči, kterou potřebují a kterou si zaslouží.“

Událost, která se zabývá snahami nadace zvýšit význam ošetřování onkologických pacientů, je každoroční setkání příjemců grantů programu Bridging Cancer Care, které se letos uskuteční ve stejnou dobu jako Mezinárodní konference o ošetřování onkologických pacientů (International Conference on Cancer Nursing, ICCN) v Praze v České republice.

Příjemci nadačních grantů a partneři nadace z Evropy a ze Spojených států se sešli před konferencí ICCN, aby se podělili o nejlepší příklady a zkušenosti z praxe a zúčastnili se vzdělávacích přednášek světových zdravotnických profesionálů a podpůrců zlepšování péče o onkologické pacienty ze Světové zdravotnické organizace, z Mezinárodní společnosti sester v onkologické péči (International Society of Nurses in Cancer Care, ISNCC), Evropské společnosti onkologických zdravotních sester (European Oncology Nursing Society), z brazilského Národního ústavu pro rakovinu (National Cancer Institute of Brazil) a jiných organizací ze všech koutů světa. Společnost ISNCC je spolusponzorem setkání příjemců grantů v rámci iniciativy Bridging Cancer Care.

V souvislosti s programem Bridging Cancer Care se v rámci konference ICCN uskutečnilo i sympózium s názvem „New Models for Elevating the Practice and Status of Community-Based Nursing Across the Spectrum of Cancer Care in Central and Eastern Europe“ (Nové modely pro podporu praxe a zvýšení významu ošetřovatelství v rámci komunit v širokém spektru péče o onkologické pacienty ve střední a východní Evropě). Na něm byli posluchači obeznámeni s inovačními projekty, které lámou bariéry a zapojují zdravotní sestry do všech aspektů péče v celém terapeutickém kontinuu od podpory zdraví a prevence, přes screening, včasnou diagnostiku a zajištění přežití, až po paliativní a hospicovou péči.
Během dnešní tiskové schůzky se zástupci ISNCC na konferenci ICCN oznámila nadace Bristol-Myers Squibb Foundation, že grantové příspěvky v rámci iniciativy Bridging Cancer Care poskytne těmto pěti organizacím:

Rozdělení grantů

● Triedinstvo obdrží 143 953 amerických dolarů na otevření zdravotnických center v ruském Severodvinsku. V těch budou zdravotní sestry poskytovat pacientům informace o tom, jak lze s rakovinou žít, a také učit rodinné příslušníky těchto pacientů, jak mají o své blízké pečovat po aktivní části léčby. Zdravotní sestry budou také poskytovat školení ohledně screeningu rakoviny, její prevence a péče o nemocné všeobecným sestrám, které pracují v nemocnicích a na klinikách, koordinovat podpůrné skupiny pro pacienty a propagovat screening rakoviny a osvětu o tomto onemocnění v komunitě.

● „Hospice naděje“ obdrží 150 002 amerických dolarů na řízení a rozvoj programu „specializovaných zdravotních sester“ v Bukurešti. Díky němu bude zajištěno, že nemocné děti a mladí lidé s pokročilým stádiem rakoviny budou dostávat holistickou péči, která bude zahrnovat psychosociální, duchovní a sociální podporu. Tyto specializované zdravotní sestry s praxí v oblasti onkologické nebo paliativní péče, se kterými bude na částečný úvazek spolupracovat i pediatr, se budou starat o to, aby byly splněny léčebné a psychosociální potřeby mladých onkologických pacientů a jejich rodinných příslušníků a aby byly vytvořeny a dodržovány komplexní ošetřovatelské plány.

● Ruské asociaci zdravotních sester bude poskytnuto 149 946 amerických dolarů na zlepšení bezpečnosti a kvality péče pro onkologické pacienty podstupující chemoterapii v různých zdravotnických zařízeních v celém Rusku. S pomocí Společnosti onkologických zdravotních sester USA asociace vytvoří vzdělávací plán zaměřený na ošetřování onkologických pacientů, poskytne školení 60 onkologickým zdravotním sestrám, které poté vyškolí 1200 zdravotních sester pracujících v regionálních nemocnicích a těch poskytujících ambulantní péči v domácím prostředí. Navíc budou vytvořeny projekty na zlepšení kvality péče, které poslouží k hodnocení ošetřovatelských postupů a které budou podporovat zlepšování ošetřovatelských činností, jež příznivě ovlivňují výsledky léčby pacientů.

● Hospic Casa Sperantei obdrží 149 440 amerických dolarů na rozšíření přístupu ke kvalitní paliativní péči pro onkologické pacienty ve venkovských oblastech Rumunska, kterým se dostatečná péče nedostává. Národní studie provedená v roce 2007 ukázala, že rodinní příslušníci nebo příbuzní, kteří pečují o osoby s rakovinou v pokročilém stádiu, nemohou využívat potřebnou specializovanou pomoc. Tento projekt se zaměří na zvýšení povědomí o paliativní péči, zlepšení znalostí a schopností zdravotních sester a jiných ošetřovatelů a zároveň poskytne stávajícím opatrovníkům-školitelům, poskytovatelům služeb a jiným subjektům možnosti stát se poradci v oblasti paliativního ošetřovatelství.

● Mezinárodní společnost sester v onkologické péči ISNCC získá 150 000 amerických dolarů na vedení e-learningového programu s názvem „Eastern Europe Helping Smokers Quit“ (Východní Evropa pomáhá kuřákům přestat kouřit) a určení vhodnosti použití jeho nástrojů pro školení zdravotních sester v České republice a v Polsku, aby dokázaly efektivněji pomáhat a podporovat dospělé kuřáky, kteří chtějí kouření zanechat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?