Společnost MSD oslavuje 25 let od příchodu do ČR

2. 1. 2018 9:54
přidejte názor
Autor: Redakce

Farmaceutická firma MSD IT otevřela na pražském Smíchově další špičkové pracoviště. Pro zdravotníky a pacienty vyvíjí nejen technologie, ale i programy a aplikace.




Nová kancelářská budova v Praze byla otevřena u příležitosti 25. výročí příchodu společnosti do České republiky. Jedna z globálních farmaceutických společností je známa svými inovativními preparáty, například pro léčbu vysokého cholesterolu, diabetu druhého typu, HIV, autoimunitních onemocnění, ale i hepatitidy C.

Ředitel farmaceutické divize MSD v České republice Stefano Santangelo připomněl rok 1991, kdy firma v České republice představila první statin – lék, jenž účinně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž předchází závažným srdečním onemocněním. Od té doby firma uvedla na trh více než dvě desítky přípravků z oblasti imunologie, onkologických onemocnění, melanomu a karcinomu plic.

Mezi významné inovativní léky patří antivirotikum pro léčbu hepatitidy C. „Od zjištění příčiny hepatitidy C trvalo jen zhruba 25 let, než byly objeveny léky, které ji umějí vyléčit téměř ve sto procentech případů. Tak rychlého pokroku dosud nebylo dosaženo u žádné jiné nemoci,“ zdůrazňuje Stefano Santangelo.

IT technologie ve zdravotnictví

Společnost působí v České republice nejen jako dodavatel léčivých přípravků, ale od roku 2014 také jako vývojová firma, která poskytuje potřebnou IT podporu globální společnosti s téměř 70 tisíci zaměstnanci a zároveň se zabývá inovacemi v oblasti zdraví. Jedním z programů MSD IT v Praze je Paris (Patient-At-Risk Identification Systém), jenž vyhodnocuje elektronické zdravotní záznamy pacientů (dosavadní zjištění, užívané léky, věk apod.) a umožňuje lékaři například rychle identifikovat pacienty s kardiovaskulárními hodnotami a poslat ho na specializované vyšetření. Program podle Josefa Holého, vedoucího oddělení Advanced Solutions MSD IT, využívají pacienti ve Švýcarsku a plánuje se jeho využití i v několika zemích Evropské unie.

Lékaři mohou také používat webovou aplikaci Health Assist, která umožňuje plánovat péči u konkrétního pacienta trpícího diabetem 2. typu nebo kardiovaskulárním onemocněním. Lékař si pomocí aplikace může určit léčebné cíle, léky či doporučit péči specialisty. Program ImmunoConnect pomáhá zase monitorovat aktuální stav na dálku, a to prostřednictvím certifikovaného dotazníku, který pacient vyplní a který se lékaři zobrazí v online aplikaci.

K dalším oblastem vývoje patří virtuální 3D simulace, jež pomáhají ve vzdělávání lékařů. Jedna z nich zobrazuje pacienta při laparoskopické operaci. Lékař tak vidí, jak na organismus působí lék, který slouží k zotavení svalů po anestezii, aby po zákroku mohl co nejdříve dýchat sám. Technologie budou v budoucnosti použitelné pro simulace operací. Experti přemýšlejí i o tom, že by do budoucna prováděli i chemické analýzy čili že by podle určitých indikátorů zjišťovali, zda se u konkrétního člověka neprojevuje Alzheimerova choroba, artróza nebo deprese.

Dnes IT hub v Praze zaměstnává na 700 lidí, kteří nepracují jen na projektech vznikajících v České republice, ale rovněž v další světových IT centrech. MSD v Praze otevřelo i finanční centrálu pro Evropu, jež bude mít příští rok 1300 zaměstnanců. IT centrum v současnosti obývá již druhou kancelářskou budovu. Ve smíchovském komplexu Five sídlí zároveň i Farmaceutická a finanční divize MSD.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?